Volledig scherm
Harry Coremans, Jaap Nieuwenhuijse, Johan de Leeuw en Rien van der Maarel (van links naar rechts). © Johan van der Heijden

'Als het onweerde, sliep ik met mijn sokken aan'

RILLAND - Handen worden geschud en herinneringen opgehaald tijdens de reünie ter ere van zeventig jaar brandweer in Rilland.

Al snel maken de koffiekopjes en gebakjes in de versierde brandweerkazerne plaats voor bierglazen en borrelnootjes. Drinken mogen ze zaterdag allemaal, want de ploeg uit Krabbendijke neemt de honneurs waar.

Er is de laatste decennia ontzettend veel veranderd, vinden Rien van der Maarel (74), Jaap Nieuwenhuijse (65) en Johan de Leeuw (67). Zij stammen nog uit de tijd dat de kazerne in de Schoolstraat gestationeerd was en de sirene het hele dorp alarmeerde wanneer ergens brand of een ongeval was.

"Als het onweerde, was het in Rilland bijna altijd foute boel", zegt Nieuwenhuijse. "Dan sliep ik met mijn sokken aan, zodat ik sneller bij de kazerne was." De anderen vallen hem lachend bij. "Het duurde ook altijd even voor we Rilland uit waren, zeker als het hele dorp was uitgelopen", vult Van der Maarel aan. Dan is de Valckenisseweg toch een veel strategischer positie, vinden de mannen.

Dat is de huidige ploegleider Peer Somers helemaal met hen eens. Maar het kan altijd beter. "Dit gebouw is enorm gedateerd", zegt Somers. "Het enkel glas zorgt voor hoge stookkosten en de vrouwen in onze ploeg hebben geen eigen douche- en toiletruimte."

De eerdere plannen om de kazerne plat te gooien en een nieuw gebouw neer te zetten, werden vooruit geschoven, onder meer vanwege het onderbrengen van de brandweerkorpsen bij Veiligheidsregio Zeeland. Somers is dolblij met de toezegging van burgemeester Piet Zoon. "Bij het kennismakingsbezoek heeft hij gezegd alles op alles te zetten om ons in 2017 een nieuwe kazerne te bezorgen."