Volledig scherm
Lijsttrekkers van de gemeente Kapelle tijdens een plakactie in Schore. © Marcelle Davidse

Advies: geklapte coalitie Kapelle verder met PvdA

UPDATEKAPELLE - De PvdA maakt na het plotselinge vertrek van de SGP de coalitie in Kapelle weer compleet. Fractievoorzitter Annebeth Evertz is bereid om naast Jon Herselman (VVD) en Evert Damen (CDA) aan te schuiven als derde wethouder in het college van B&W.

Volledig scherm
Annebeth Evertz wil namens de PvdA wethouder worden in Kapelle en daarmee de plek van de opgestapte Marco Kleppe (SGP) innemen. Evertz was lange tijd fractievoorzitter van de PvdA in Provinciale Staten. Ze is momenteel nog werkzaam als jurist bij de gemeente Bergen op Zoom. © Gemeente Kapelle © Gemeente Kapelle

Een maand geleden klapte de coalitie tussen VVD, CDA en SGP. Jan te Veldhuis kreeg twee weken later de opdracht als verkenner de mogelijkheden voor een nieuwe stabiele coalitie in kaart te brengen. Donderdagavond deelde hij zijn bevindingen in een speciale raadsvergadering. Te Veldhuis heeft met alle zes partijen in de gemeenteraad individueel gesproken. ,,Alle fracties gaven aan een zo breed mogelijk draagvlak na te streven." VVD, CDA en PvdA hebben samen acht van de vijftien zetels; evenveel als de vorige coalitie.

Uit de gesprekken blijkt dat het CDA vasthoudt aan een coalitie met VVD en de PvdA verkiest boven Gemeentebelang. Ook de VVD, de grootste partij in Kapelle, wilde door met het CDA.  Op basis daarvan vindt de verkenner dat VVD, CDA en PvdA nadere samenwerking moet onderzoeken. Te Veldhuis blijft bij vervolgproces betrokken. De drie partijen benutten de vakantieperiode van de gemeenteraad voor het onderling (schriftelijk)  uitwisselen van wensen. Vanaf 20 augustus starten de mondelinge onderhandelingen. Streven is om begin september een samenwerkingsakkoord aan te bieden aan de gemeenteraad. 

Ook Gemeentebelang, sinds de verkiezingen in maart met drie zetels de tweede partij van Kapelle, heeft aan Te Veldhuis laten weten een plaats in te willen nemen in een coalitie met VVD, aangevuld met PvdA of CDA. De VVD heeft bij de verkenner gemeld niet de voorkeur aan te geven aan samenwerking met Gemeentebelang. Fractievoorzitter Peter Ganseman liet in het debat dat volgde op de presentatie van Te Veldhuis zijn teleurstelling blijken over het feit dat de VVD zijn partij 'niet stabiel' acht. ,,De VVD is zelf niet stabiel. Ze hebben afspraken geschonden waardoor de vorige coalitie is geklapt."

Pierre Kruizinga van de ChristenUnie vindt het opmerkelijk dat de PvdA nu wil samenwerken met CDA en VVD, terwijl ze twee maanden geleden nog tegen de benoeming van wethouders Damen en Herselman stemde. Maar volgens Evertz heeft de PvdA niet tegen, maar blanco gestemd. ,,Dat doen we altijd als we niet zelf in coalitie komen."

Koopzondag

De Bevelandse gemeente verkeert in een politieke crisis sinds de SGP-fractie een maand geleden besloot per direct uit de coalitie te stappen. Aanleiding was dat coalitiegenoot VVD eind mei instemde met de invoering van een koopzondag voor alle winkels in de gemeente. 

In het coalitieakkoord was afgesproken dat de koopzondag alleen voor Wemeldinge zou gelden en dat de SGP daar tegen mocht stemmen. De oppositie van Gemeentebelang, PvdA en D66 zette de VVD voor het blok: óf koopzondag in de hele gemeente óf helemaal geen koopzondag. De liberalen kozen voor het eerste en moesten dat bekopen met een crisis.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement