Volledig scherm
Op de Grote Markt in Goes vraagt de Kohnstammschool aandacht voor de problematiek in het onderwijs... maar wel zonder de school te sluiten. © Cornelleke Blok

Acties in het basisonderwijs: spandoeken, leuzen en bokkenpootjes

UpdateZeeuwse basisschoolleraren staakten woensdag voor een beter salaris en lagere werkdruk. Tachtig van de bijna tweehonderd basisscholen gingen dicht. De Kohnstammschool in Goes bedacht een speciale actie met leerlingen en ouders. Stakende leraren van De Tweern en de Deltaschool in Goes hielpen ouderen in zorgcentra.

Om tien uur zette directeur Wim Boddaert het alarm aan op de Kohnstammschool. Met spandoeken en grote borden liepen leraren, leerlingen en ouders naar de Grote Markt. ‘’Hart voor onderwijs!”, roepen de kinderen, onder aanmoediging van docenten. En: ,,Minister, wees wijs, meer geld voor onderwijs!”

Abigail Maat uit groep 7 droeg een bord met een zelfbedachte tekst: ‘Onderwijs faalt, docent krijgt weinig betaald’. ,,Ik vind het niet eerlijk dat mijn juf minder geld verdient dan juffen en meesters op de middelbare school”, zegt ze. Haar klasgenoot Iris Weststrate: ,,Ik vind dat de leraren te veel werken. Mijn juf heeft verteld dat ze wel eens tot half tien ’s avonds gewerkt heeft.”

Volledig scherm
Leerlingen van de Kohnstammschool voeren een spandoek mee. © Cornelleke Blok

De leraren van de Kohnstammschool denken dat ze met deze actie meer bereiken dan met een staking. Door ouders en leerlingen te betrekken, willen ze begrip kweken voor de problemen in het basisonderwijs. ,,Als de school dichtgaat, dan worden de ouders en leerlingen de dupe, maar als we gewoon lesgeven, laten we ons ook niet horen”, zegt leerkracht Lisanne Scholten. Ze heeft met haar leerlingen gesproken over de reden van de staking. ,,De kinderen willen ook graag kleinere groepen, en ze willen dat hun juf of meester meer tijd krijgt.”

Volledig scherm
Leerkrachten van de Tweern en de Deltaschool voeren actie door bewoners van Ter Valcke koffie met een bokkenpoot aan te bieden. Op de foto: leerkracht Marije Kopmels (links) van de Deltaschool. © Marcelle Davidse

De leerkrachten van De Tweern en de Deltaschool in Goes, twee scholen voor speciaal onderwijs, sloten de schooldeuren, maar daar stond wel wat tegenover. Ze dronken koffie en bokkenpootjes met bewoners van zorgcentra Ter Weel en Ter Valcke. ,,We hebben bokkenpootjes meegenomen, omdat we niet bokken, maar een poot uitsteken”, zegt leerkracht Marije Kopmels van de Deltaschool. Ze staakt vooral vanwege de hoge werkdruk. ,,Die is in het speciaal onderwijs heel hoog. We merken niet veel van de maatregelen die al genomen zijn. We weten dat de werkdruk in de zorg ook heel hoog is. We willen de medewerkers en de ouderen met deze actie een hart onder de riem steken.”

De bewoners van Ter Valcke waren blij verrast door de onverwachte bezoekers. ,,Jullie mogen van mij vaker komen”, zegt de 88-jarige Dirk Geuze. ,,Ik ga nooit ergens naartoe. Dit brengt wat leven in de brouwerij.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement