600 jaar Goese geschiedenis zit nu in een kleitablet onder de grond

VIDEOGOES - Zes eeuwen Goese geschiedenis zijn vanmiddag begraven naast het stadskantoor in de stad. Opgeslagen op een usb-stick, die verborgen zit in een kleitablet. De bedoeling is dat die over honderd jaar opgegraven wordt.

Normaal gesproken wordt een kleitablet juist opgegraven. Als die gevonden wordt bij werkzaamheden, bijvoorbeeld. ,,Eigenlijk gaat het dus om een omgekeerde archeologische actie”, zegt wethouder André van der Reest.

USB

Op de usb-stick staat de geschiedenis van 1418 tot 2018, niet toevallig het onderwerp van de expositie die de afgelopen maanden in het stadskantoor te zien was. Onder meer Jacoba van Beieren, Frans Naerebout en het einde van de Eerste Wereldoorlog staan erop.

Daarnaast spreekt ook het kindercollege haar verwachting en wensen uit over de stad in 2118. Kinderburgemeester Zoë Gude, en kinderwethouders Maria Papadopoulou en Jelmer van Mossevelde hielpen het tablet te begraven.

,,Ik hoop dat de mensen over honderd jaar net zoveel van Goes genieten als ik doe", wenste Zoë. ,,Het is een mooie stad, met veel activiteiten. Overal wordt aan gedacht.” Jelmer had een ambitieuzer wens: ,,Dat Goes de hoofdstad van Zeeland wordt.”

Volledig scherm
Slang Ouroboros siert het kleitablet. Onder het dekseltje met de rode stip zit de usb-stick verborgen. © Marcelle Davidse

Het tablet, in de oven gebakken omdat het anders uit elkaar zou vallen, is gemaakt door Yvonne van Ree en Heleen Minnaar van Boetseerclub Uit Klei Getrokken (UKG). Het is gesierd met de slang Ouroboros, die staat voor oneindigheid. Dezelfde slang is meer terug te vinden in Goes: op het plafond van de trouwzaal in het oude stadhuis, en op het hek van de Rooms-Katholieke begraafplaats aan de Zuidvlietstraat.

Volledig scherm
Kinderwethouder Jelmer van Mosselvelde legt het kleitablet onder de grond onder toeziend oog van burgemeester Margo Mulder. © Marcelle Davidse
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement