Het bestaande dorpshuis in Nieuwdorp.
Volledig scherm
Het bestaande dorpshuis in Nieuwdorp. © Google Streetview

11 miljoen euro nodig voor school, gymzaal en dorpshuis in Nieuwdorp

NIEUWDORP - Nog niet alle wensen uit het masterplan voor Nieuwdorp kunnen op relatief korte termijn worden uitgevoerd, maar voor een paar heel belangrijke onderdelen kan de gemeenteraad volgende maand het licht op groen zetten: de bouw van een nieuwe school met gymzaal en het verplaatsen van het dorpshuis naar de Bethelkerk.

Burgemeester en wethouders van Borsele stellen de raad voor om daar 11 miljoen euro voor uit te trekken. De Bethelkerk moet nog worden aangekocht om er het dorpshuis in te kunnen huisvesten. Daarna volgen een renovatie en een uitbreiding. Bekeken wordt of ook de voormalige pastorie bij het plan kan worden betrokken. Als het aan het college ligt worden het toekomstige dorpshuis en de nieuwe school en gymzaal aan de Prinses Irenestraat allemaal energieneutraal.

Als de gemeenteraad volgende maand de gevraagde 11 miljoen euro beschikbaar stelt, kan van dat geld ook de kavel Steketeepad worden ingericht met onder meer een pannakooi. Ook zal onderzoek worden gedaan naar de mogelijke komst van een zogeheten ‘expathotel’ op de huidige locatie van het dorpshuis aan de Hertenweg. De Prinses Margrietstraat en de Hertenweg worden ingericht als klimaatstraat, wat onder meer betekent dat huizen energiezuinig worden gemaakt.

De 11 miljoen euro is overigens niet genoeg om het hele masterplan uit te voeren. Daar is nog bijna 3 miljoen euro meer voor nodig. Onder meer de plannen voor herinrichting van het Oranjeplein en het parkeerterrein bij de sportvelden, het omleiden van het landbouwverkeer en het beter ontsluiten van het Bevrijdingsmuseum en nabijgelegen bedrijven worden pas later uitgevoerd.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement