Volledig scherm

100 uur geëist tegen E.T. uit Kapelle voor witwassen

MIDDELBURG - "Als ik ook maar één moment had gedacht dat het met drugs te maken had gehad had ik het nooit gedaan'', zei donderdag de 41-jarige E. T. uit Kapelle tegen de Middelburgse rechters.

T. moest zich verantwoorden omdat hij bijna twee ton zou hebben witgewassen met geld dat van drugshandel afkomstig zou zijn. Daarvoor hoorde hij een taakstraf van honderd uur tegen zich eisen.

De hoofdverdachte in deze witwaszaak, de 43-jarige A. B. uit Sierra Leone en zijn rechterhand M. J. (43) uit Angola zouden bij verstek veroordeeld moeten worden tot celstraffen van een jaar, respectievelijk negen maanden. De twee zijn waarschijnlijk weer teruggekeerd naar Afrika. T. kwam in beeld naar een Noors-Zweeds onderzoek naar de drugshandel vanuit Afrika.

De drugs kwamen met koeriers die landen binnen en de koeriers keerden met geld terug. Soms werden ze op de terugweg, bijvoorbeeld op een vliegveld, onderschept en waren ze het geld kwijt. Als alternatief werd dan gekozen voor de - volgens het dossier - volgende route: het geld ging niet direct naar Afrika, maar 'onderweg' werden contant goederen gekocht, de goederen werden in Afrika afgeleverd en daar weer verkocht.

Bij die route kwam de toen in Goes wonende B. in beeld (goed voor 779.061 euro witwassen) en via via ook T. Van een goede vriend (Van H.) kreeg T. het verzoek om voor iets meer dan 199.000 euro rijst te kopen. Het contante geld kreeg Van H. van B. en T. en Van H. gingen met de zak geld naar de bank om daar te storten.

Vervolgens werd het geld naar de leverancier overgemaakt. Op dezelfde manier leverden gerenommeerde bedrijven in Goes goederen aan Afrikanen. T. zei dat dat gebruikelijk was. Volgens de officier van justitie had T. beter moeten opletten en navraag moeten doen waar het geld vandaan kwam.

Uitspraak over twee weken.