Volledig scherm
Een proefzwemsessie op 28 december 2019 in zwembad De Schelp verliep gunstig, maar kort daarna werd er toch weer legionella gevonden in de douches. Gehoopt wordt nu dat dit probleem is verholpen en het bad op 3 februari weer open kan. © Pix4profs/Iman Fase

Zwembad De Schelp hoopt op 3 februari weer open te gaan

BERGEN OP ZOOM - Het door technische problemen geteisterde zwembad De Schelp, een hoofdpijndossier dat wethouder Annette Stinenbosch woensdag heeft doen aftreden, kan mogelijk op maandag 3 februari de deuren weer openen voor het publiek. Of die streefdatum gehaald wordt, hangt af van nieuw onderzoek komende vrijdag, waaruit moet blijken of de accommodatie volledig legionella-vrij is. De resultaten van die bemonstering worden eind volgende week verwacht. 

In maart 2018 ging De Schelp dicht voor een grootscheepse renovatie, noodzakelijk door ernstige roestvorming in de constructie. Het zwembad kreeg meteen opfrisbeurt. Op 2 september 2019 ging De Schelp weer open, maar zowel bezoekers als personeel ondervonden klachten door problemen met lucht- en waterkwaliteit. Toen ook de chloorwaarden onder de norm zakten, ging het bad op 13 oktober alweer dicht.

Legionella-besmetting

Het vinden van het juiste evenwicht voor een gezond binnenklimaat sleepte weken aan. Juist toen een nieuwe heropening in zicht leek te komen, werd er begin december een legionella-besmetting geconstateerd. Extra spoelen leek te helpen, maar na een proefzwemsessie op 28 december bleken de douches toch weer besmet met legionella.

Waterleidingsysteem aangepast

Om dit euvel op te lossen en voortaan te voorkomen, zijn er technisch aanpassingen gedaan aan het waterleidingsysteem. Die worden woensdag 22 januari afgerond, waarna het hele systeem chemisch wordt gereinigd en weer helemaal schoon zou moeten zijn. Nog voor komend weekend moeten er nieuwe monsternames worden gedaan om te kijken of de legionella helemaal verdwenen is. 

Resultaat nieuw onderzoek volgende week bekend

De analyse van de monsters is voorzien voor eind volgende week. Als de uitslag positief is, zou De Schelp op maandag 3 februari weer veilig bezoekers kunnen ontvangen. De bedoeling is dat het reguliere rooster van activiteiten dan meteen en volledig van kracht zal worden.

Stinenbosch stapt op als wethouder 

Donderdagavond 23 januari debatteert de Bergse gemeenteraad over alle perikelen rond De Schelp. Lijst Linssen had een motie van wantrouwen aangekondigd tegen het hele college. De vraag is of die motie op een meerderheid zal kunnen rekenen nu verantwoordelijk wethouder Annette Stinenbosch woensdagmiddag reeds zelf is afgetreden.