Volledig scherm
© iStock/ThinkStock

Zo moet Bergen op Zoom er over tien jaar uitzien (volgens deze Bergenaren)

BERGEN OP ZOOM - Kleinere wijken, met meer groen en meer voorzieningen. Maar bovenal een betere mix van jongeren en ouderen in de wijk, die elkaar helpen. Dat is in een notendop waar Bergenaren van dromen.

Hoe moet Bergen op Zoom er over tien jaar uitzien. Die vraag kregen zo'n zestig bezoekers maandagavond voorgeschoteld in ontmoetingscentrum De Korenaere. Die inbreng gebruikt de gemeente Bergen op Zoom voor de ontwikkeling van een nieuwe woonvisie. Eentje die aansluit op ontwikkelingen als vergrijzing, waar de stad de komende jaren mee te maken krijgt.

Families in de wijk 

De droom van Bergenaar Frans van den Berg komt langzaam uit. Hij ziet steeds meer jonge gezinnen neerstrijken in Meilust. Stellen met en zonder kinderen. Die in de wijk zijn opgegroeid. Waarvan familie vaak nog in de wijk woont. ,,Dat is de ideale situatie. Grootouders kunnen voor de kinderen zorgen. En voor ouderen is het fijn om familie dichtbij te hebben.”

Die mix van jong en oud is ook waar Leonie Holtzer van droomt. ,,Jong en oud heeft elkaar in de toekomst nodig. Voor ouderen is het fijn als ze zich nog nuttig kunnen maken. Het gaat eenzaamheid tegen." Desiree Rommers ziet wel wat in een woonvorm waarbij studenten en ouderen onder een dak wonen. ,,Avondvrede is daar het voorbeeld van", zegt Brigitte Broij. 

Quote

Grootou­ders kunnen voor de kinderen zorgen. En voor ouderen is het fijn om familie dichtbij te hebben

Frans van den Berg

Huizen voor meerdere doelgroepen

Het kabinet stimuleert dat ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen. ,,Bij de bouw van nieuwe woningen moet je daar goed over nadenken", zegt Holtzer. ,,Zorg voor huizen die voor meerdere doelgroepen geschikt zijn. Voor jongeren en ouderen. Of maak bestaande woningen de komende jaren geschikt, juist ook voor ouderen."

Pieter Nieuwenhuize is een van de senioren aan tafel. Hij droomt van een gemeente die meedenkt en flexibel omgaat met plannen voor woonzorginitiatieven. Zelf is hij ruim twee jaar bezig met de realisatie van een dergelijk complex, maar loopt tegen de muren van lokale wet- en regelgeving op. ,,Jammer, genoeg ouderen die op zoek zijn naar kleinschalige wooninitiatieven waarbij ze zelf zorg kunnen inkopen."

Download de app van BN DeStem
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem. Zo ben je altijd en overal op de hoogte van het laatste nieuws en bekijk je gemakkelijk alle nieuwsvideo’s. Download nu de nieuwe versie in de Apple App Store (iOS) of de Google Play Store (Android).