Volledig scherm
De familie Franken uit Bergen op Zoom schrijft om beurten over het wel en wee op hun fruitteeltbedrijf. © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Wat bewaart een mens toch veel!

Van 't LandOnlangs kreeg ik een uitnodiging voor een feestje georganiseerd door ZLTO Bergen op Zoom. Voor de duidelijkheid, ZLTO staat voor Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie. Deze organisatie zet zich in voor boeren en tuinders. In onze regio zijn weinig tuindersbedrijven meer te vinden. Het feest was dan ook meer bedoeld voor ex- of gepensioneerde tuinders. Het was heel gezellig, overigens.

Volledig scherm
Brina Franken. © Tonny Presser © 2018

Vroeger, tot en met de jaren 60/70 van de vorige eeuw was het qua aanbod van tuindersbedrijven in Bergen op Zoom en omstreken wel anders. In die tijd waren er juist veel tuinders, vaak gingen die bedrijfjes over van vader op zoon. Om verwarring te voorkomen hadden veel families in die tijd bijnamen. En die waren soms heel kleurrijk. Ik had het hier laatst over met een van mijn dochters en ik dacht dat we ergens nog wel een lijst moesten hebben liggen van al die bijnamen. Dus begon ik aan een zoektocht in een heleboel dozen en mappen om die lijst boven water te krijgen. Daar had ik beter niet aan kunnen beginnen. Wat bewaart een mens toch veel!

Al snuffelend in die dozen en mappen kwamen ontelbare herinneringen bovendrijven. Je beseft dat er in al die jaren veel is veranderd, maar sommige dingen juist weer helemaal niet. Ik zie krantenknipsels langskomen van een boerenprotest op de Grote Markt, begin jaren 70. Dergelijke protesten zien we vandaag de dag nog steeds. Artikelen over fraudes van loonbedrijven. Uitnodigingen voor vergaderingen in verband met opheffing en/of fusies van veilingen en natuurlijk - toen ook al - over milieuvervuiling.

Tussen de dozen met knipsels staan ook vier dozen vol met schriftjes en werkstukken van de kinderen. Leuk dat ik die bewaard heb. Maar als ik aan de kinderen vraag de eigen doos mee te nemen, is het antwoord steevast 'laat nog maar even thuis staan'. Dat zal veel andere ouders vast herkenbaar in de oren klinken.

Eigenlijk had ik een flinke bak moeten neerzetten om een deel van deze herinneringen in te gooien. Maar nee, ik heb alles netjes terug in de dozen gedaan en zolang die niet in de weg staan, mogen ze allemaal blijven. Wie weet, bij een volgend feestje, kunnen we ze nog eens gebruiken om herinneringen op te halen.

Hubrina Franken