Volledig scherm
PREMIUM
Katja Kreukels (midden) schreef boek over haar vader Jo Kreukels die priester was. Een prachtige aanleiding voor een gesprek voor verslaggeefster Florence Imandt, want haar vader Ben Riesewijk was priester in Bergen op Zoom, voor én na zijn huwelijk. Ze troffen elkaar bij het Mariapaviljoen in Den Bosch. © Pix4Profs / Jan Stads

Wat betekent het als je vader priester was?
Deze dochters vertellen erover

Het gebeurde in de jaren zestig en zeventig in Nederland aan de lopende band: priesters die uittraden en trouwden, teleurgesteld als ze waren over het uitblijven van vernieuwing in de rk kerk. Katja Kreukels’ vader Jo was er zo eentje, maar pas op haar 18e lichtte hij haar in over zijn reli-verleden. Ze schreef later een boek over haar vader en de afkalvende katholieke wereld waarin hij hoe langer hoe meer worstelde met zijn herderlijke rol. Een interview met Katja wordt een levendig tweegesprek vol herkenning omdat ook de interviewster een vader had die priester was. ‘Ze konden nog geen ei bakken’.

Volledig scherm
Boekomslag Mijn vader was priester

Even een mogelijke aarzeling wegnemen om Mijn vader was priester te lezen: het is ook voor niet-dochters van priesters, niet-katholieken en niet-gelovigen interessante stuff. Wie vroeger misdienaar was of bij de paters op school zat, zal er veel in herkennen. 

Voor wie helemaal niks met kerk, kloosters en geloof heeft, kan het boek van Katja Kreukels een goede introductie zijn in de wereld van seminaristen (priesterstudenten), hun leefregels en de worsteling daarmee. Aan de hand van het priesterverleden van haar vader laat ze vooral zien hoe katholiek Nederland zich in de tweede helft van de vorige eeuw langzaam losmaakt van de kerk.

  1. Koker met spullen voor de toekomst de grond in bij opening Fort Henricus in Steenbergen
    PREMIUM

    Koker met spullen voor de toekomst de grond in bij opening Fort Henricus in Steenber­gen

    STEENBERGEN - Het kan nog honderden jaren duren. Maar er komt een dag dat iemand hem vindt: de koker met spulletjes die zondag bij de opening van Fort Henricus in Steenbergen de grond in is gekatapulteerd. Met een piepklein Gummaruskerkje en Pompejusje, bloemenzaadjes, een brief van burgemeester Ruud van den Belt van Steenbergen, maar ook een cd met waterlinie-raps en een boekje met wandeltochten.