Een camping in Bergen op Zoom in beter tijden.
Volledig scherm
Een camping in Bergen op Zoom in beter tijden. © Chris van Klinken / Pix4Profs

VVD: Verlaag aanslag toeristenbelasting met de helft

BERGEN OP ZOOM - Verlaag de voorlopige aanslag toeristenbelasting met de helft. Dat is het voorstel van de VVD om de ondernemers in de recreatieve sector tegemoet te komen.

De toeristenbelasting wordt aan het begin van het jaar als schatting vastgesteld en dan periodiek geïnd. ,,De voorlopige aanslag is gebaseerd op het aantal overnachtingen van het jaar ervoor”, schrijft de VVD-fractie in een brief aan het college van B & W.

Minder overnachtingen

Op basis van gesprekken met ondernemers concludeert de fractie dat de sector blij zal zijn als de helft van het verwachte aantal overnachtingen wordt gehaald. Daarom stelt de partij voor om de aanslag toeristenbelasting nu al met vijftig procent te halveren.

,,Het lijkt ons geen onredelijk verzoek.” De VVD realiseert zich dat ondernemers die overnachtingen aanbieden al een gemeentelijke aanslag hebben gehad en die ook al deels betaald hebben. Verder is er voor ondernemers in het algemeen een regeling dat de gemeentelijke lasten later betaald mogen worden. 

,,Uitstel van betaling is mooi, zo helpen we ondernemers om door deze crisis heen te komen “, stelt de VVD. ,,Maar zoals het nu geregeld is, wordt er nog geen rekening gehouden met de nieuwe werkelijkheid voor ondernemers in de recreatieve sector, namelijk dat het aantal overnachtingen substantieel minder zal zijn dan afgelopen jaren.”

Steun voor ondernemers is nodig

Door de aanslag nu met vijftig procent te halveren, hoopt de VVD onnodige liquiditeitsproblemen bij de ondernemers te voorkomen. Bovendien, zo stelt de fractie, als de gemeente de hoogte van de voorlopige aanslag nu niet bijstelt, moet waarschijnlijk achteraf veel worden terugbetaald. ,,Het is geen afstel van belasting, maar het voorkomt het terugdraaien van een onnodig hoog voorschot.”

  1. Vuilniszakkenactie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’
    PREMIUM

    Vuilniszak­ken­ac­tie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’

    BERGEN OP ZOOM - Natuurgebied De Bergse Heide oogt met regelmaat als één grote openbare prullenbak. Aan het einde van een mooie dag ligt het strand bezaaid met blikjes, flesjes, chipszakken en ander afval. ,,Het rijst de pan uit”, geeft wethouder Patrick van der Velden toe. ,,Zo kan het niet langer”, stelt Reza Smit van restaurant De Berk. Dit weekend worden er vuilniszakken uitgedeeld aan bezoekers. En flyers met daarop de oproep, de eigen rotzooi op te ruimen.