Volledig scherm
VVD-wethouder Barry Jacobs van Bergen op Zoom: Grote zorgen bij coalitiepartijen over ‘kwalijke beeldvorming‘ rond kwestie Govers over illegale caravanstalling © Gemeente Bergen op Zoom

VVD Bergen op Zoom beraadt zich op kwestie illegale caravanstalling van fractieleider Govers. ’Grote zorgen over kwalijke beeldvorming’

UpdateBERGEN OP ZOOM - Bestuur en raadsfractie van de VVD gaan zich beraden op de ‘kwalijke beeldvorming’ die is ontstaan rond fractieleider Rian Govers. Zij runt samen met haar man al enkele jaren een illegale caravanstalling op het agrarische bedrijf in Halsteren. De voltallige coalitie van GBWP, VVD, CDA en GroenLinks heeft ‘grote zorgen’ over de beeldvorming die, beseffen de partijen, direct raakt aan integriteit van bestuur en politiek.

Dat heeft VVD-wethouder Barry Jacobs donderdagavond bekend gemaakt als woordvoerder van zijn partij en de gehele coalitie. Enkele uren daarvoor was de coalitie in spoedberaad bijeen gekomen op initiatief van GBWP-fractieleider Aydin Akkaya.

Jacobs velde geen inhoudelijk oordeel over de kwestie van de caravanstalling, maar begrijpt dat burgers ‘terecht vragen hebben over wat er speelt’. ,,Er is een beeld ontstaan waar we niet blij mee zijn. Het beeld is dat er iets speelt dat niet integer is. Daar heeft de coalitie grote zorgen over. Het is voor ons een heel zwaar punt dat vraagt om een reactie van fractie en bestuur van de VVD. Zij zijn nu aan zet”, aldus Jacobs. Fractie en bestuur komen in de loop van vrijdag met een verklaring.

VVD-bestuursvoorzitter Jan van Wijk zei donderdagmiddag tegenover BN/DeStem dat de positie van Rian Govers wat hem betreft niet in het geding is. Hij verklaarde dat Govers ‘niets strafbaars heeft gedaan‘ en dat de kwestie rond de caravanstalling snel geregeld gaat worden. Hij zei wel dat het ‘niet handig is‘ om als politicus met zo'n kwestie in het nieuws te komen.

Vele vragen en telefoontjes 

GBWP-fractieleider Akkaya drong aan op coalitieberaad en opheldering door de VVD vanwege de 'vele vragen en telefoontjes‘ over de zaak rond Govers en de stalling. ,,Ik heb woensdag zeker vijftig telefoontjes gehad naar aanleiding van de publicatie in de krant over de stalling. Er zijn veel vragen bij de achterban van GBWP. Het imago van de politiek is al niet om over naar huis te schrijven. Wij gaan ook het college van B en W hierover bevragen. Hoe is dit allemaal gegaan?”

BN DeStem meldde woensdag dat het agrarische bedrijf van VVD-boegbeeld Govers en haar man al jarenlang een illegale caravan- en camperstalling runt aan de Tholenseweg in Halsteren. Het aanvankelijke plan was om de twee loodsen te gebruiken voor de teelt van oesterzwammen en opslag van landbouwvoertuigen. De paddenstoelen zouden afgezet worden bij een versmarkt in Roosendaal, maar die ging in 2016 financieel over de kop. Govers bevestigt dat sinds die tijd is begonnen met de stalling van caravans en campers. De VVD’ster vindt dat de stalling toegestaan is omdat die valt onder de noemer agrarische nevenactiviteiten.

Quote

Het imago van de politiek is al niet om over naar huis te schrijven. Ik wil weten hoe de VVD hierin staat

Aydin Akkaya, Fractieleider GBWP

Het Bergse college van B en W maakte deze week bekend dat het mee wil werken aan legalisering. Dat gebeurt door de bestemming van het bedrijfsperceel te wijzigen van agarisch in bedrijvigheid. Wethouder Annette Stinenbosch wil hiervoor een overeenkomst sluiten met het ondernemerspaar. Daarin worden wel expliciete voorwaarden en eisen tot kwalitatieve verbetering opgenomen. Govers moet bijvoorbeeld overtollige bebouwing slopen. Stinenbosch wil de medewerking ook financieel aftimmeren: de rekening voor de bestemmingswijziging komt op de deurmat bij Govers. Eventuele verzoeken om planschade komen ook voor rekening van het ondernemerspaar.