De Woensdrechtse burgemeester Steven Adriaansen heeft contact gehad met de vier gezinnen in zijn gemeente waar een besmetting met het corona-virus is vastgesteld. ,,Het lijkt om vier verschillende bronnen te gaan, een zorgelijk signaal."
Volledig scherm
De Woensdrechtse burgemeester Steven Adriaansen heeft contact gehad met de vier gezinnen in zijn gemeente waar een besmetting met het corona-virus is vastgesteld. ,,Het lijkt om vier verschillende bronnen te gaan, een zorgelijk signaal." © archieffoto Tonny Presser

Vier corona-besmettingen in Woensdrecht, burgemeester bezorgd: ‘Enorme impact’

HOOGERHEIDE - Met vier besmette inwoners, eenzaamheid onder ouderen, plus ondernemers en zzp’ers in geldnood, raakt het corona-virus ook de gemeente Woensdrecht hard. ,,Een gezondheids- én economische crisis met enorme impact”, zegt burgemeester Steven Adriaansen.

,,Ik heb contact gehad met de getroffen families”, aldus Adriaansen. ,,Leeftijd en ziektebeeld wisselen sterk. Een persoon neemt zelf de telefoon op, twee liggen er in het ziekenhuis, van wie één aan de beademing. Dit raakt onze kleine gemeenschap.” Er lijkt geen verband tussen de vier gevallen. ,,Dus waarschijnlijk vier andere bronnen. Dat is zorgelijk. Dus hou allemaal 1,5 meter afstand, dat voorkomt doden.”

Quote

Leeftijd en ziekte­beeld wisselen sterk. Een persoon neemt zelf de telefoon op, twee anderen liggen er in het ziekenhuis, van wie één aan de beademing

Steven Adriaansen, burgemeester gemeente Woensdrecht

Alles op afspraak, ook ‘s avonds

Alle gemeentelijke dienstverlening gaat nu op afspraak, bij één loket, ook ‘s avonds. ,,In principe tot 1 september. We hopen steeds meer mensen digitaal te helpen. Er komt nog een apart telefoonnummer voor corona-vragen en onze website biedt de meest recente informatie.” Voor ondernemers en zzp’ers komt er woensdagmiddag zelfs een speciaal blok online met overzichtelijke informatie en verwijzingen naar Kamer van Koophandel en ISD.

Oog voor ouderen, kinderen en armen

Wethouder Lars van der Beek meldt dat de WMO doorloopt en zorgaanbieders alternatieven zoeken voor dagbesteding. ,,De BWI werkt aan een boodschappendienst en vrijwilligers bellen eenzame ouderen voor een praatje. Mooi was zondag ook het initiatief van zangers die bij verzorgingshuizen optraden. Evides sluit voorlopig nergens water af, Stadlander en Woningstichting Woensdrecht doen geen huisuitzettingen. Voor kinderen in kwetsbare gezinnen die beter niet voortdurend thuis kunnen zijn, regelen we opvang.”

Betalingsuitstel voor ondernemers

De Belastingsdienst zal coulant zijn met betalingsuitstel voor ondernemers. ,,Ook qua toeristenbelasting, want er zullen in 2020 veel minder recreanten en arbeidsmigranten zijn”, zegt wethouder Henk Kielman, die met Saver de milieustraat open wil houden. ,,Dat kan alleen als het ordelijk gaat. Dus hou 1,5 meter afstand naar personeel en anderen. En kom alleen als het echt nodig is, met een volle vracht.”

Advies over milieustraat, afvalbak en oud papier

Ook adviseert Saver afval niet naast bakken te zetten. Wie de klep niet wil aanraken, kan een doekje of handschoen gebruiken. Om oud papier zonder vrijwilligers, maar met een zijlader op te kunnen halen, is het verzoek alleen de officiële bak aan te bieden, geen losse dozen ernaast.

  1. Twintig jaar na massagraven weer helpen in Kosovo: ‘Die dankbaarheid, daar word ik stil van’
    PREMIUM
    INTERVIEW

    Twintig jaar na massagra­ven weer helpen in Kosovo: ‘Die dankbaar­heid, daar word ik stil van’

    WOENSDRECHT - Als jong militair hielp hij in Kosovo honderden oorlogsslachtoffers te identificeren en herbegraven. Twintig jaar na die gruwelen keert Christian Zorge (41), nu uitvaartondernemer in Woensdrecht, met veertien veteranen terug. Om de lokale bevolking te helpen, al is het voor sommigen tevens traumaverwerking. Een verhaal over wreedheid, maar ook dankbaarheid en hoop.