Bergen op Zoom - 15-2-2020 - Foto: Pix4Profs/Marcel Otterspeer - Tusse de schuifdeure: vastenavendsketches in de Stoelemat. Meejblèèe op 'Laat Me' bijvoorbeeld.
Volledig scherm
Bergen op Zoom - 15-2-2020 - Foto: Pix4Profs/Marcel Otterspeer - Tusse de schuifdeure: vastenavendsketches in de Stoelemat. Meejblèèe op 'Laat Me' bijvoorbeeld. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Vertrek van de prins werpt schaduw over Tussen de Schuifdeure

BERGEN OP ZOOM - Een flinke dosis leut, aangelengd met een scheut nostalgie en een scheutje weemoed. Dat is al 32 jaar het recept voor vastenavendrevue Tussen de Schuifdeure. Maar zaterdagmiddag wordt die weemoed in De Stoelemat met bakken tegelijk in de mix gegooid, want het aanstaande vertrek van Oòg'eid Prins Nilles III werpt, een weliswaar leutige, schaduw over het spektakel.

De prins zelf spreekt van een 'dubbel gevoel'. ,,Mijn zintuigen staan wagenwijd open om alle indrukken in me op te nemen. Die krijgen straks een mooi plekje in mijn hart. Volgend jaar ben ik er zeker weer, maar dan met een heel andere pet op'', spreekt Nilles de bomvolle Stoelemat toe. 

Tussen de Schuifdeure heeft een 'cadeauke' voor hem in petto. Want 'Ger en ons Klupke' hebben deze middag twee gastartiesten: de koning en de koningin van 't Krabbegat, oftewel de ouders van de prins. Samen zingen ze een lied over het kleine jochie dat er van droomde om prins te worden. 

Verschillende acts

Ingeleid door presentatoren Wally Sep en Kees Theunisse komt de ene na de andere act door de paarse schuifdeuren het podium op. Er wordt veel gegrapt over De Schelp en er wordt prachtig gezongen, verteld en gedanst, vaak zelfs op de tafels. Dat varieert van een ode aan de Bergse hoveniers van De Vrijheid waar de nostalgie vanaf druipt tot een liefdesbetuiging aan de 'pèèerse limosien' van d'n Oòg'eid. De Amerikaan Stu, oftewel Jules Boonman, móet hem hebben. 'That car can make America great again', weet hij. Maar de Gròòtste Boer is resoluut: 'No can do'. Voor cowboy Stu op zijn paard zit er niks anders op dan een countrydeuntje aan het heffen: 'Peerse slee, neem me mee. Voor de leut, in zijn twee'.''

Vastenavend heeft een nogal winters karakter, maar de temperatuur loopt op als drie exotische danseressen het zomercarnaval naar De Stoelemat brengen. Dat is de opmaat naar de entree van miss Edith (de Waal), de sambaqueen van de Boulevard.

Dé kermisstad

Bergen op Zoom gaat er prat op dé kermisstad te zijn en er wonen veel kermisfamilies. Die hebben deze Tussen de Schuifdeure iets heel bijzonders in petto voor het publiek. ,,Iets wat ge nog nooit hebt gezien en ook nooit meer gaat zien'', belooft Kees Theunisse. De act van de 'Mannen van de Bergse kermis' is een voorstelling op zich, met acrobatiek, muziek en ballet en als kers op de taart prima ballerina Fred Keijzer die het niet zo heel frêle lijf in een roze tutu heeft geperst. ,,Wat mij betreft een nieuwe Bergse kermistraditie'', vindt Kees Theunisse.