Verdachte ‘wist niks’ van 18 kilo cocaïne tussen de kippenbouten in Bergse loods

BERGEN OP ZOOM/BREDA - Toen een 52-jarige Brit 2000 kilo kippenpoten moest lossen in Bergen op Zoom en ze in een niet werkende koelcel moest zetten, ging er geen lampje branden. Dat de koelcel het niet deed, was niet erg. Tussen de kippenpoten moest 18 kilo cocaïne worden verstopt, met een waarde van zo’n negen ton.

Politie vindt 18 kilo cocaïne in loods in Bergen op Zoom.
Volledig scherm
Politie vindt 18 kilo cocaïne in loods in Bergen op Zoom. © Twitter Politie Roosendaal

De opgepakte Brit was zich van geen kwaad bewust en had geen idee dat hij naast een tas vol coke stond, vertelde hij woensdag in de rechtbank in Breda. Een enorme man, ‘Made in Wales’ staat in zijn nek getatoeëerd. Hij hing een beetje in zijn stoel terwijl hij vertelde dat hij gewoon aan het werk was in die loods aan de Abraham de Haanstraat in Bergen op Zoom. 

Bij de politie was alleen een tip binnengekomen over ene Fuat. Die wilde door een transportbedrijf een partij kippenpoten laten vervoeren van Bergen op Zoom naar Engeland. Fuat onderhield op een wonderlijke manier contact, aldus de eigenaar van het volkomen bonafide bedrijf. De kip hoefde ook niet bevroren te worden bij het transport, alleen maar gekoeld. 

Toen de politie binnenviel in de Bergse loods, vonden ze daar de Welshman op z’n hurken bij de tas met cocaïne. De vrachtwagen met vier pallets kippenpoten was nog niet geweest. Uiteindelijk zou blijken dat Fuat wel was langsgereden bij de loods, maar er vandoor was gegaan toen hij politie zag staan. Fuat is al een bekende van de politie, maar nu is hij spoorloos. 

Bezit

De verdachte kan niet worden veroordeeld voor de uitvoer van de drugs, stelde officier van justitie Karlijn Gimbrère. Maar wel voor het bezit van de coke. Drie jaar cel, eiste ze. Zelf stelde de verdachte dat hij alleen maar aan het werk was geweest en dat hij helemaal niet wist wat hij zich op de hals had gehaald. Volgens Gimbrère wordt de man echter ook in Engeland gezocht vanwege de import van amfetamine. 

De rechtbank in Breda doet 29 mei uitspraak.

Quote

Zelf stelde de verdachte dat hij alleen maar aan het werk was geweest en dat hij helemaal niet wist wat hij zich op de hals had gehaald