Volledig scherm
Politieonderzoek bij de flat Goudbaard in Bergen op Zoom in 2018, waar Lara Sint Jago om het leven is gebracht. © ANP

Verdachte van dood Bergse Lara Sint Jago hoort twaalf jaar cel tegen zich eisen

UPDATEBREDA/BERGEN OP ZOOM - Het Openbaar Ministerie heeft twaalf jaar cel geëist tegen Onno R., voor doodslag op zijn ex-vriendin Lara Sint Jago in Bergen op Zoom. De vraag die de rechters nu moeten beantwoorden is: was het een ongeluk of opzet?

De 25-jarige vrouw werd met een pistool doodgeschoten in haar flat aan de Goudbaard. Haar destijds vierjarige zoontje was op dat moment nog in de woning. R. meldde zich later bij de politie. Hij verklaarde later dat zijn pistool ‘per ongeluk’ was afgegaan tijdens een spelletje met een vuurwapen bij Lara thuis. Een verklaring die het Openbaar Ministerie (OM) niet gelooft: want waarom vluchtte de verdachte naar België, gooide hij het wapen weg op de snelweg en meldde hij zich pas een volle dag later bij de politie?

Tijdens de behandeling van de zaak zal het OM met een strafeis komen.

Dood door schuld

Ter zitting blijkt dat het Openbaar Ministerie hem verdenkt van dood door schuld. Uit het relaas van de rechtbank kwam naar voren dat de politie op de avond van het misdrijf is gebeld door de vader van R. Die had gemeld dat er iets met een pistool was gebeurd. De politie ging daarop naar de Goudbaard. 

Daar werd een jongetje van 4 aangetroffen die zei dat mama sliep en niet wakker werd. Ze lag op de bank, in onnatuurlijke houding. Is overleden aan een schotwond door haar hoofd, aldus voorzitter van de rechtbank. In het onderzoek zijn veel getuigen gehoord, is veel onderzoek verricht en zijn veel camerabeelden bekeken. 

Buurtonderzoek

Ook de familie van R. is uitgebreid gehoord. Over hoe Lara was en hoe hun relatie zich ontwikkelde. Ook ging het over het ventje van 4. De politie deed ook uitgebreid onderzoek in de buurt en hoorde een flink aantal getuigen in de flat. 

De verdachte was bij Lara, omdat een tas van hem was gestolen. Zij zou een vermoeden hebben wie die tas had, haar ex-vriend. Hij zou samen met haar en twee vrienden de tas op gaan halen. R. zegt dat hij niet wist dat het zoontje van Lara in het appartement aanwezig was.

Antwerpen

De verdachte zegt dat ie altijd een pistool droeg, omdat hij zich onveilig voelde. In Antwerpen is hij een keer beschoten. Hij had het ook op de bewuste avond bij zich, vertelde hij in de rechtbank. Samengevat zei R. dat Lara het pistool afpakte en het wapen op hem richtte. Het wapen ging niet af en R. pakte het weer terug. 

Daarna pakte Lara het wapen weer. Ze ging op bank liggen. R. zei dat ze geen ruzie hadden. Volgens de verdachte was de sfeer speels, maar ook wat baldadig. Op de bank heeft ze het pistool tegen haar hoofd gehouden en toen ging het wel af.

Buiten zinnen

Over wat er zich daarna voltrok zei de verdachte woensdag: ,,Ik was helemaal buiten zinnen. Geschrokken. Ben weggegaan, in auto gestapt. Naar België gereden. Ik heb het pistool uit het raam gegooid. Op bepaald moment realiseerde ik me: wat ik doe, slaat nergens op, is idioot. Toen heb ik 112 gebeld en kreeg ik de Belgische meldkamer. Ik heb opgehangen. En daarna mijn vader gebeld.”

Quote

Dat jij doodleuk beweert dat ze het wapen op zichzelf heeft gericht, terwijl zoontje thuis was. Hoe krijg je het verzonnen

Moeder van Lara

Maar waarom vluchtte hij dan? ,,Ik realiseerde me dat ik dit moest uitleggen en dat niemand me zou geloven.” Achteraf schaamt hij zich daarvoor. Dat hij alleen aan zichzelf dacht en zich niet over Lara ontfermde.

Een hel

Na de pauze heeft de moeder van Lara een verklaring afgelegd. Ze zei dat haar leven een hel is, sinds het moment dat ze werd gebeld met de mededeling dat haar dochter was vermoord. En niet alleen haar leven, maar ook dat van het zoontje van Lara. ,,Dat jij doodleuk beweert dat ze het wapen op zichzelf heeft gericht, terwijl zoontje thuis was. Hoe krijg je het verzonnen", merkte ze op richting de verdachte. ,,Wij moeten de rest van ons leven verder zonder Lara. En haar zoontje zonder zijn moeder.”

Eenmalig

Volgens de psycholoog dronk Onno R. veel, maar had ie geen drugsprobleem. Voorts werd gemeld dat R. al eerder door de politie is aangehouden met een vuurwapen. Hij zei toen dat hij zich schaamde en dat het eenmalig zou zijn. 

Quote

Het jongetje is beschadigd voor de rest van zijn leven. Zijn moeder gedood door de vriend die hem altijd cadeautjes geeft

Officier van justitie

Eis twaalf jaar

De officier van justitie vindt dat de verklaring van R. rammelt. Hij is van mening dat de verdachte moet worden veroordeeld voor doodslag of dood door schuld. Hij zei: ,,Het jongetje is beschadigd voor de rest van zijn leven. Zijn moeder gedood door de vriend die hem altijd cadeautjes geeft.” De officier vindt een lange, onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend.

In de visie  van de officier gedroeg de verdachte zich namelijk alsof hij sporen wilde uitwissen en dat past niet bij zijn verhaal dat het een ongeluk was. Hij eist een gevangenisstraf van twaalf jaar.  

De advocaat van de verdachte, Henk van Asselt, wijst er op dat R. vanaf het moment dat hij zich meldde bij de politie een consistent verhaal heeft verteld. ,,Het spreekt niet voor hem dat hij na het incident het appartement heeft verlaten en het wapen heeft weggegooid. Maar hij gaf aan dat het in blinde paniek is gebeurd.” Uit verklaringen van mensen om de verdachte heen, zou blijken dat hij altijd hetzelfde verhaal heeft verteld: dat Lara het pistool zelf tegen haar hoofd heeft gezet. 

  1. Modelbouwers Bergen op Zoom: ‘Elke aanslag is einde vereniging’
    PREMIUM

    Modelbou­wers Bergen op Zoom: ‘Elke aanslag is einde vereniging’

    BERGEN OP ZOOM - Elke belastingaanslag is het einde voor Modelspoorclub Bergen op Zoom. Dat wil Guust Hermans nog eens benadrukken nu duidelijk is geworden dat de vereniging geen aanslag voor reclamebelasting heeft gekregen van de gemeente, maar voor de ozb, de rioolheffing, waterschapsbelasting en voor de bijdrage aan het ondernemersfonds voor het winkelpand in de Fortuinstraat dat als clublokaal wordt gebruikt.