Volledig scherm
Er zijn plannen voor de bouw van zeven nieuwe woningen in Welberg. © Google Maps

Van agrarisch bedrijf naar zeven woningen in Welberg

WELBERG - Als het aan initiatiefnemer Jan Huiszoon ligt, komen er op de Welbergsedijk straks zeven nieuwe woningen. Hij is van plan om de bestaande agrarische gebouwen te slopen en geïnteresseerden de kans te geven twee twee-onder-een-kapwoningen en drie vrijstaande huizen te bouwen.

Aan de Welbergsedijk 51 staat nu nog een huis met verschillende schuren. Jan Huiszoon adviseert de huidige bewoners over hun bedrijfsvoering. ,,Veel agrariërs hebben nevenactiviteiten, zoals een mini-camping of een groentewinkel”, vertelt hij. ,,De bewoners stallen ‘stukgoederen’, onder andere dozen met speelgoed.”

Zelf in te richten

Dat laatste staat de gemeente straks niet langer toe, zegt hij. ,,Dus zijn we op zoek gegaan naar een ander plan. We hebben aan de gemeente medewerking gevraagd om huizen te bouwen. Momenteel ligt er een plan om zeven woningen te bouwen, dat zullen er zeker niet meer worden.”

Huiszoon zou het liefst zien dat geïnteresseerden een stuk grond kopen en dan zelf zorgen voor de bouw. ,,Dat is het efficiëntst.” Er komen twee twee-onder-een-kapwoningen en drie vrijstaande huizen. Zeven in totaal dus. Allemaal nog in te richten naar eigen inzicht. Maar met een dorpskarakter en minimaal tien meter van de weg.

Veel belangstellenden

De verschillende onderzoeken die aan een bouwplan voorafgaan, zoals een archeologisch onderzoek, zijn allemaal ‘dik in orde’, volgens Huiszoon. ,,We hebben omwonenden geïnformeerd. Deze week hebben we een inloopavond georganiseerd in Zaal Koch. Daar konden geïnteresseerden komen kijken. Er waren veel belangstellenden.”

De gemeente verzamelt momenteel de opmerkingen van de aanwezigen. Dan kijkt zij of er nog aanvullingen nodig zijn om de wijziging van bestemmingsplan mogelijk te maken. De bestemming van het huidige huis wordt dan ook gewijzigd, waardoor het gezin er wel kan blijven wonen. De bedrijfsactiviteiten worden dan verder gezet op een een andere locatie.

Beslissing in 2020

De gemeenteraad beslist uiteindelijk of er wel of niet gebouwd mag worden. Dat besluit valt waarschijnlijk in het begin van 2020. Als de raadsleden instemmen, ligt het aan de verkoop, interesse en ontwikkeling hoe snel de woningen er zullen komen. 

  1. MusiCompany zet een krachtige musical neer
    PREMIUM
    RECENSIE

    MusiCompa­ny zet een krachtige musical neer

    BERGEN OP ZOOM - The MusiCompany gooit het over een andere boeg. De musical ‘How to succeed’ waarmee de groep mee voor de dag komt is uit 1961. Aan de hand van een zelfhulpboek wordt de lezer uitgelegd hoe je stapsgewijs zelfstandig je loopbaan kunt uitstippelen. Hoogst actueel dus, want ook nu hebben veel mensen het over carrière maken en de top bereiken. En dat daarvoor de trukendoos open moet, begrijpt iedereen en dat maakt deze musical zo aardig.