Volledig scherm
Deelnemers leggen in 6 uur tijd zo vaak mogelijk hetzelfde rondje van ruim 2300 meter af. Bij de vrouwen legde de winnaar in die 6 uur ruim 65 kilometer af, bij de mannen dik 78 kilometer. © Pix4Profs/Gerard van Offeren

Ultraloop Steenbergen is terug op de kalender: 78 kilometer in de benen en je wint

STEENBERGEN - Ruim vijftig lopers verschenen aan de start van de veertiende ultraloop in Steenbergen. Klaar om de strijd met zichzelf aan te gaan.

,,Na vier uur had ik even een dip, een half uur later was ik weer op tempo‘’, vertelt Leo Smets uit Herentals (B). Gisteren won hij met een gelopen afstand van 78,097 kilometer de veertiende 6-uurs ultraloop van Steenbergen.

Vorig jaar moest die loop, waarbij hardlopers in zes uur tijd zoveel mogelijk kilometers maken, nog worden afgelast wegens een gebrek aan deelnemers. Maar dit jaar kon wethouder Esther Prent het startschot geven voor 51 deelnemers. De publieke belangstelling viel overigens wel wat tegen.

,,We hebben veel concurrentie van trails'', vertelt Peter Suijkerbuijk van de organisatie. ,,Die trekken tegenwoordig veel meer deelnemers.'' Zelf neemt hij met familieleden Betsy van Giels, Alie en Jan Suijkerbuijk deel in het enige estafetteteam.

Eindeloos vaak

Van de deelnemers komen er zeven uit België, is er één afkomstig uit Zuid-Afrika en één uit Litouwen. Het parcours van ruim 2300 meter voert over de Wouwsestraat, het Oranjebolwerk, de Middenwal, Nassaulaan en de Krommeweg. Dat rondje leggen de deelnemers tijdens de ultraloop eindeloos vaak af.

Aan de Middenwal is een gebied waar begeleiders hun lopers mogen verzorgen. Ook staan vrijwilligers van SV Diomedon klaar om deelnemers te voorzien van (sport)drankjes, koekjes, soep, fruit en natte sponzen.

,,Het weer was goed, maar je had op stukken wel veel tegenwind'', vertelt winnaar Smets direct na afloop. In één van de laatste bochten van de Krommeweg beëindigt hij zijn run; hij laat in de berm zijn startnummer achter, zodat de jury precies het aantal kilometers kan bepalen.

Grote scherm

Net als landgenoot Daniël Thylys beschouwt Smets de 6 uur als een goede training voor een komende 100-kilometerwedstrijd in België. Beiden zijn erg te spreken over de organisatie in Steenbergen. ,,Vooral de goede sfeer en de informatie die via het grote scherm en de speaker werd gegeven.''

Bij de dames zet Wilma Dierx uit Amsterdam de run met 65,390 kilometer op haar naam.

Uitslagen: ultraloopsteenbergen.nl.