Volledig scherm
Limburger Thomas Rieff wint het NK voor vrije renners in Lepelstraat. © Timo Van De Kasteele

Tom Dumoulin voorspelt winnaar NK Lepelstraat

LEPELSTRAAT - Het klimmetje bij Kijkuit, waar klei overgaat in zand, is scherprechter tijdens het NK wielrennen voor renners van de vrije bonden. Met Limburger Thomas Rieff als winnaar bij de amateurs. De koers trekt helaas weinig toeschouwers.

Op de Lepelstraatseweg halen de renners de fietsen uit de auto’s. Wielen erin, remblokjes nakijken en warm trappen. Dan rest alleen nog een rugnummer. Bij café Leonita in de Kerkstraat spelt een vriendin van een van de renners het nummer op.

Voor de renners van de vrije bonden is dit een belangrijke dag. Net als voor wielercomité Lepelstraat, dat het NK wielrennen naar de Brabantse Wal heeft gehaald. Met aan de start, verdeeld over zes categorieën exact 200 renners.

Bergenaar Riny Hack is bij zijn ouders aan het Vossepad neergestreken. ,,Als het koers is, komen we altijd kijken. Echte wielerliefhebbers zijn we niet. Het is gewoon gezellig. Met dit jaar startfinish recht voor de deur, zitten we eerste rang.”

Hack heeft alle wedstrijden gezien. Van de dameskoers tot de amateurs, die als laatste in actie kwamen op het 6,7 kilometer lange parcours rond Lepelstraat. Eindigt de koers bij de dames in een massasprint. Zijn er bij de 50- en 60-plus volop ontsnappingen.

Steenbergenaar Alex Masseurs kijkt achter de hekken toe hoe de amateurs voorbij denderen over de klinkers. Zelf heeft hij net in de 40-plus categorie gekoerst. ,,Het zat er vandaag niet in”, zegt hij. Pakte hij zaterdag het podium in Oudelande, in Lepelstraat werd hij twaalfde.

Bij de amateurs ligt het tempo hoog, met een gemiddelde snelheid van bijna 43 kilometer per uur. De Limburger Thomas Rieff rijdt al vroeg in de wedstrijd weg van het peloton en houdt stand. Een groepje van vier sluit aan. Met daarin Dirk van Leuken en Bruce Rayer.

Aanvallen vanuit het peloton blijven uit. Tot frustratie van Tholenaar Roy Guequierre. Hij wil wel, maar wil het werk niet alleen opknappen. En zo denken er meer renners over. Met als resultaat dat de kopgroep verder en verder uitloopt.

In de sprint heeft Thomas Rieff de grootste motor. En daarmee komt de voorspelling van Tom Dumoulin uit. De twee trainen regelmatig samen, vertelt Rieff na afloop van de wedstrijd. ,,Tom zei, als het een lange sprint is, dan win je.”

Medeorganisator Peter van der Geest is tevreden over het verloop van het kampioenschap. ,,We hebben het getroffen met het weer. Een dag eerder stormde het. We zijn voorafgaand aan de wedstrijd met vier man drie uur bezig geweest het parcours schoon te maken.”

Veel volk trekt het NK niet. Hooguit iets meer dan bij een reguliere koers. ,,Het lijkt net alsof de koers steeds minder leeft”, zegt John Rens. ,,De oorzaak? Geen flauw idee. Misschien door gebrek aan lokale helden. Vroeger had ieder dorp er een paar. Dat is niet meer.”

  1. Vier leerlingen mishandelen docent op Bergs Aventurijncollege: ‘Ongekend heftig en gecoördineerd’
    PREMIUM

    Vier leerlingen mishande­len docent op Bergs Aventurijn­col­le­ge: ‘Ongekend heftig en gecoördi­neerd’

    BERGEN OP ZOOM - De mishandeling van een docent op het Aventurijncollege in Bergen op Zoom door vier leerlingen van 15 en 16 jaar is een treurige primeur voor onderwijs- en zorginstelling Koraal. ,,Op elke school komt agressie voor. Maar een leerkracht die geslagen en geschopt wordt, zo heftig en gecoördineerd hebben we het nog nooit meegemaakt", zegt woordvoerder Mehlika Schopen.