Zo ziet het er momenteel uit.
Volledig scherm
Zo ziet het er momenteel uit. © Pix4Profs/Peter van Trijen

Toch kaalslag onder hoogspanning, waar zijn de bomen en struiken?

BERGEN OP ZOOM - Wat is er met de bomen en bosschages gebeurd onder de hoogspanningsmasten bij Landgoed Lievensberg? Pal naast de Buisleidingenstraat. Heeft dat iets van doen met de aanleg van de 380kV, de nieuwe hoogspanningsleiding? Maar er zou toch niet worden gekapt? 

Wie er regelmatig komt heeft de kaalslag gezien. En vraagt zich af: wat is hier aan de hand. Deze krant kreeg de nodige vragen. En ging op onderzoek uit. En nee. De kapwerkzaamheden hebben niks te maken met de 380kV, maar toch ook een beetje weer wel.

Veiligheid

,,De bomen en bosschages zijn weggehaald in verband met de veiligheid”, legt Erwin Stander, woordvoerder van de gemeente Bergen op Zoom uit. ,,De afspraak met Tennet, de beheerder van het hoogspanningsnetwerk, is dat we eens in de vijf jaren groot onderhoud plegen. In de afgelopen jaren waren de bomen onder de masten flink gegroeid en dat kan problemen geven. Vandaar dat er is gekapt.” 

Wat rest is een kaal terrein met hier en daar nog wat boompjes. En verwonderde blikken van wandelaars. Maar de kaalslag is tegelijkertijd praktisch en neemt een voorschotje op wat gaat komen. Tennet is in Zeeland al volop bezig met het 380kV netwerk. Dat nieuwe netwerk loopt straks van Borssele naar Tilburg. En is nodig om de groeiende vraag naar elektriciteit bij te benen.

Ondergronds

 Langs Bergen op Zoom vindt er iets bijzonders plaats. Daar gaat de hoogspanningsleiding grotendeels ondergronds. Ten zuiden van de A58 begint dat al, kruist ondergronds de snelweg, gaat achterlangs landgoed Mattemburgh, langs Heimolen en komt pas weer boven de grond ter hoogte van buurtschap Zoomvliet. 

Maar niet alleen de 380KV gaat onder de grond. Ook de bestaande 150kV gaat dat. En dat betekent dat die hoogspanningsmasten over dat hele traject verdwijnen. Goed nieuws, vindt boswachter Erik de Jonge. ,,Wij zijn er ongelooflijk blij mee dat die lelijke dingen in het landschap weggaan.”

Praktisch

De kaalslag, het opschonen, zoals dat nu door de gemeente is gebeurd heeft volgens hem ook een praktisch kant. ,,Als straks die masten worden verwijderd wordt het zo makkelijker om erbij te kunnen. Het weghalen van bomen en bosschages neemt daar alvast een voorschotje op."