Volledig scherm
De kabouterscheidsrechter tussen kabouterteams © Harry Veenstra

Teams komen van ver bij Albert Heijn Achterberg Voetbaltoernooi

STEENBERGEN - Kabouters ontvingen zaterdag niet alleen de deelnemende clubs van het 13e Albert Heijn Achterberg Voetbaltoernooi, ze zijn ook aanwezig op de velden als scheidsrechters bij de allerjongste spelertjes, ook wel kabouter teams genoemd.

Zo zorgen de zestig vrijwilligers er voor dat het niet alleen gezellig is op de velden, maar ook rond die velden. Er is bijvoorbeeld stropdasschieten en snelschieten voor alle spelertjes met individuele prijzen. Zelfs voor de coaches en begeleiders is er een raadspel. 

Teams komen van ver

Ondanks de erg harde regen in de ochtend zijn alle teams naar het sportpark aan de Seringenlaan gekomen. ,,Er waren er wel die eerste belde of het wel door kon gaan”, vertelt Jan Heshof, al vanaf het begin betrokken bij het jeugdtoernooi van VV Steenbergen. 

,,Anders zouden ze misschien voor niets komen.'' Want de teams komen van ver. ,,Niet alleen uit het zuiden, maar ook tot ver in de Randstad. Je zou het zelfs een internationaal toernooi kunnen noemen. Van de vijf en zestig clubs komen er drie uit het België.'' 

De hele dag vermaken in totaal bijna achthonderd honderd voetballertjes en hun begeleiders zich tijdens het ochtend- of middagprogramma. Voor de organisatie moet het vooral een toernooi zijn voor JO7 tot en met JO13 teams met sportieve wedstrijden en positief coachen. En of het nou het spelertje van zeven jaar is of die van dertien jaar, je ziet ze helemaal opgaan in hun spel. Wat fairplay betreft, zelfs bij de kleine kabouters zie je ze de tegenstander een hand geven omdat het wat ruw ging. 

Alle wedstrijden zijn spannend, vooral als voor een eerste plaats strafschoppen genomen moeten worden. Twee keer zit de PI-AIR tribune van VV Steenbergen vol voor een prijsuitreiking. Mooi is te zien hoe grote en kleine spelertjes glunderen, niet alleen bij het uitreiken van bekers, maar ook bij het omhangen va de medaille die iedere speler krijgt.