Sinds de stikstofuitspraak door de Raad van State verkeert de woningbouwsector in grote onzekerheid.
Volledig scherm
PREMIUM
Sinds de stikstofuitspraak door de Raad van State verkeert de woningbouwsector in grote onzekerheid. © Gerard van Offeren/Pix4Profs

Stikstofcrisis zorgt voor grote onzekerheid bij bedrijven en gemeenten in West-Brabant: ’Dit is angstaanjagend’

Longread + kaartjeROOSENDAAL - De onzekerheid regeert. Vraag bouwers, gemeenten, waterschappen en bedrijven waar de stikstofcrisis toe leidt en niemand die het weet. Die onduidelijkheid is angstaanjagend, reageert Paul Hagens van Suiker Unie in Dinteloord, trekker van het bedrijventerrein op Nieuw Prinsenland. ,,Ik maak me grote zorgen. Het gaat nota bene om regels die de overheid zelf heeft bedacht.”

Die overheid zit met de handen in het haar sinds de Raad van State in mei een vette streep haalde door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Simpel gezegd maakte de PAS het mogelijk om te bouwen nabij natuurgebied (Natura 2000-gebieden) door in de vergunning alvast rekening te houden met stikstofbeperkende maatregelen in de toekomst. Dat mag niet meer. Veel te vaag, vindt de Raad van State.

West-Brabant tussen hoop en vrees 

De uitspraak legt een bom onder talloze projecten, van woningbouw en bedrijventerreinen tot dijkverzwaringsprojecten en aanleg van wegen. Ook West-Brabant verkeert tussen hoop en vrees.