Volledig scherm
PREMIUM
Sinds de stikstofuitspraak door de Raad van State verkeert de woningbouwsector in grote onzekerheid. © Gerard van Offeren/Pix4Profs

Stikstofcrisis zorgt voor grote onzekerheid bij bedrijven en gemeenten in West-Brabant: ’Dit is angstaanjagend’

Longread + kaartjeROOSENDAAL - De onzekerheid regeert. Vraag bouwers, gemeenten, waterschappen en bedrijven waar de stikstofcrisis toe leidt en niemand die het weet. Die onduidelijkheid is angstaanjagend, reageert Paul Hagens van Suiker Unie in Dinteloord, trekker van het bedrijventerrein op Nieuw Prinsenland. ,,Ik maak me grote zorgen. Het gaat nota bene om regels die de overheid zelf heeft bedacht.”

Die overheid zit met de handen in het haar sinds de Raad van State in mei een vette streep haalde door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Simpel gezegd maakte de PAS het mogelijk om te bouwen nabij natuurgebied (Natura 2000-gebieden) door in de vergunning alvast rekening te houden met stikstofbeperkende maatregelen in de toekomst. Dat mag niet meer. Veel te vaag, vindt de Raad van State.

West-Brabant tussen hoop en vrees 

De uitspraak legt een bom onder talloze projecten, van woningbouw en bedrijventerreinen tot dijkverzwaringsprojecten en aanleg van wegen. Ook West-Brabant verkeert tussen hoop en vrees.

 1. Vizier op de toekomst of beeld op zwart: contrast in Eventum is enorm
  PREMIUM

  Vizier op de toekomst of beeld op zwart: contrast in Eventum is enorm

  Zoals elke technicus van ZuidWest TV, elke decorbouwer van het Facilitair Bedrijf en ook elke tv-student of -docent van Curio in Eventum zal bevestigen; perspectief is alles. Het contrast kon zaterdag tijdens de open dag van het gloednieuwe complex aan de Dr. Ir. van Veenweg haast niet scherper. Want waar Curio en ZuidWest hun lenzen vol goede moed op de toekomst richten, gaat bij het Facilitair Bedrijf het beeld op zwart.
 2. Personeel
  Van het land

  Personeel

  BERGEN OP ZOOM - September is altijd een drukke maand op het bedrijf. Al het oogstwerk komt tegelijkertijd en dat kan ook niet wachten. Mis je één dag met de snij- en spekbonenpluk? Dan zijn ze te groot en te dik. En blijven de appels te lang hangen, dan zijn ze overrijp en niet lekker meer. Nu lijkt dat alles simpel en ik kan me voorstellen dat je zegt: dan pluk je toch gewoon de appels en de bonen? Maar ondertussen moet ook dagelijks de suikermaïs, de bramen, de venkel, koolrabi, sla, pompoenen, peren en ga zo maar door worden geoogst.