Volledig scherm
Archieffoto van het klaprozenveld aan de Canadezenweg. © Chris van Klinken / Pix4Profs

Steenbergen wil klaprozenveld, als herinnering aan WO II, kopen

WELBERG - Het is al jaren een plaats voor de herdenking van de gevechten rond Welberg en Steenbergen in 1944, het herinneringsmonument met daarachter het klaprozenveld aan de Canadezenweg. De huidige eigenaar gaat verhuizen en daarom wil de gemeente het veld graag kopen.

Stichting Bevrijdingsmonument Welberg zet zich al jaren in om de gevechten rond Welberg en Steenbergen te herdenken. Nu gaat de voorzitter van de stichting én eigenaar van het klaprozenveld verhuizen. ,,De grond is van hem, als er een nieuwe eigenaar komt, weten we niet zeker dat het klaprozenveld blijft”, vertelt Sandra Houtepen namens de stichting.

‘Helemaal fantastisch’

,,Daarom zou het helemaal fantastisch zijn als de gemeente het veld wil kopen, zodat we het kunnen behouden. Het monument en veld vormen een eenheid die bij elkaar hoort”, vervolgt Houtepen.

De gemeenteraadsleden besproken het voorstel om het veld, dat één hectare groot is, te kopen voor 80.000 euro. Een meerderheid van de raad vindt het een goed plan. De VVD noemt het veld een prachtige plek om stil te staan bij wat er gebeurd is, maar vindt 80.000 euro veel geld.

‘Belangrijk om te blijven herdenken’

,,Het is belangrijk om te blijven herdenken bij het monument”, stelt burgemeester Ruud van den Belt, zelf oud-veteraan. ,,Het is fijn om met elkaar het gesprek aan te gaan. Met de aankoop van het klaprozenveld maken we een begin voor een herdenkingsplek.” De gemeenteraad beslist op 27 juni of het veld in eigendom komt.

Als de gemeente het veld aankoopt, krijgt de stichting het waarschijnlijk in beheer. ,,We willen zorgen dat de geschiedenis zichtbaar wordt. Dat mensen die er voorbij komen, weten wat het is en waarom. Hoe we dat precies gaan doen, is nog niet bekend.” 

  1. Vier leerlingen mishandelen docent op Bergs Aventurijncollege: ‘Ongekend heftig en gecoördineerd’
    PREMIUM

    Vier leerlingen mishande­len docent op Bergs Aventurijn­col­le­ge: ‘Ongekend heftig en gecoördi­neerd’

    BERGEN OP ZOOM - De mishandeling van een docent op het Aventurijncollege in Bergen op Zoom door vier leerlingen van 15 en 16 jaar is een treurige primeur voor onderwijs- en zorginstelling Koraal. ,,Op elke school komt agressie voor. Maar een leerkracht die geslagen en geschopt wordt, zo heftig en gecoördineerd hebben we het nog nooit meegemaakt", zegt woordvoerder Mehlika Schopen.