Volledig scherm
Snelfietsroute Zwolle Staphorst Meppel met karakteristiek Staphorster stipwerk op het fietspad langs de snelweg A28. © Jordy Boschman

Snelfietsroute F58 pakt fors duurder uit en loopt vertraging op

BERGEN OP ZOOM - De komt van de F58, de snelfietsroute tussen Bergen op Zoom en Roosendaal, loopt vertraging op. De aanlegkosten pakken fors hoger uit dan verwacht. Dat blijkt na berekeningen van ingenieursbureau Arcadis. Bergen op Zoom moet 1,8 miljoen euro ophoesten. Dat geld is er niet.

De aanleg van de snelfietsverbinding zou dit jaar beginnen. In Bergen op Zoom gaat het om drie kilometer, langs de Ruytershoveweg, parallel aan snelweg A58. Dat traject moest in 2021 klaar zijn. Onhaalbare kaart, blijkt tijdens de commissie. Daar doet wethouder Patrick van de Velden uit de doeken dat de kosten fors hoger uitvallen.

Oorzaak

Oorzaak van de kostenstijging zit in de aanleg van diverse kunstwerken, zoals bruggen, kruispunten. Met als resultaat dat Bergen op Zoom voor het traject 1,8 miljoen euro op tafel moet leggen. Fors hoger dan de 740.000 euro die Van de Velden gereserveerd heeft voor de aanleg. ,,Het is nu een kwestie van kijken hoe we met lagere kosten toch de kwaliteit kunnen behouden."

Gevolg van de hogere kosten is dat de uitvoering vertraging oploopt. Het is niet de eerste keer dat Bergen op Zoom plots wordt geconfronteerd met hogere kosten. Hetzelfde gebeurde met de transformatie van de Halsterseweg in Halsteren. ,,Die plotselinge kostenstijgingen beginnen een structurele aard te krijgen", zegt Joey van Aken (PvdA). ,,Fietsers komen er bekaaid van af."

Van de Velden baalt van de situatie. En wil in de toekomst een post onvoorziene kosten aanleggen om in de toekomst dit soort situaties te voorkomen. 

Provincie Noord-Brabant heeft geld voor de aanleg van vijf fietspaden. Waarvan de F58 tussen Bergen op Zoom en Roosendaal er een is. Het grootste deel van de route tussen de twee West-Brabantse steden loopt over Roosendaals grondgebied. De totale kosten komen nu uit op 20 miljoen euro. Dat was 16 miljoen.
Doel van het fietspad is mensen uit de auto krijgen. De provincie is daar groot voorstander van. Met de aanleg van de F58, die een totale lengte van 12 kilometer krijgt, moet dat mogelijk zijn. Wethouder Van de Velden zegt er alles aan te doen om de fietsverbinding te realiseren. Hij gaat opnieuw met Roosendaal en de provincie rond de tafel. 

Wanneer de aanleg kan beginnen is nu nog onduidelijk. Het Roosendaalse deel is als eerst aan de beurt.