De familie Franken uit Bergen op Zoom schrijft om beurten over het wel en wee op hun fruitteeltbedrijf.
Volledig scherm
De familie Franken uit Bergen op Zoom schrijft om beurten over het wel en wee op hun fruitteeltbedrijf. © Tonny Presser © 2018

Schuldgevoel

Van het landIk denk erover om op vakantie te gaan. Mét het vliegtuig! Een aantal jaar geleden zou ik daar geen twee keer over hebben nagedacht. Maar omdat vliegen zo ongelofelijk slecht is voor het milieu, heb ik daar tegenwoordig toch een schuldgevoel bij. En dat schuldgevoel heb ik steeds vaker. Als ik een plastic tasje nodig heb voor mijn aankopen bij de supermarkt bijvoorbeeld. Of als ik een pot chocopasta met palmolie uit Maleisië koop (al is het van ‘duurzame plantages’). Zelfs bij een stuk watermeloen. En dan heb ik het nog niet over de aanschaf van nieuwe kleren die ergens door overwerkte mensen in Bangladesh gemaakt worden.

Experiment

Paul Franken.
Volledig scherm
Paul Franken. © Tonny Presser © 2018

Maar ik probeer mijn steentje bij te dragen door meer de trein te nemen, plastic tasjes te vermijden en verantwoordelijk boodschappen te doen. Laatst wilde ik zelfs - als experiment - tweedehandskleding kopen, maar dat staat me helaas echt voor geen meter. Hoe goed je ook probeert te leven, er komt altijd wel iemand met een ‘ja, maar…’. Bijvoorbeeld: ,,Leuk dat je geen plastic zakjes meer gebruikt, Paul, maar papieren zakjes zijn net zo slecht” of ,,Fijn dat je niet met het vliegtuig gaat, Paul, maar ook treinreizen zijn niet goed voor het milieu”.

Wat moet ik dan doen? Zal ik maar gewoon alles opgeven, en ergens in een grot als kluizenaar gaan wonen? Maar ook dan kan ik me voorstellen dat iemand zegt: ,,Fijn dat je nu als kluizenaar in een grot woont, Paul, maar waar moeten die arme vleermuizen nu heen?”

Energie besparen

Quote

Plastic tasjes hebben we al vervangen door papieren zakken

Paul Franken

Ook op het bedrijf is dat zo. We doen ons best om energie te besparen, maar landbouw kost nou eenmaal energie. We zorgen goed voor onze bijen. We redden slachtkippen door ze een tweede leven te geven. En plastic tasjes hebben we al vervangen door papieren zakken en biologisch afbreekbare tasjes. En de enige mensen die bij ons overwerkt worden zijn we zelf.

Dus voelt u zich soms ook schuldig? Daar kunnen we u graag mee helpen. Want als u op de fiets langskomt en wat lokale groenten plukt, of uw eigen pruimen, is dat misschien niet de perfecte oplossing, het is toch al heel wat beter dan geïmporteerde groenten uit Spanje!