Het promobord bij Grenspark Kalmthoutse Heide.
Volledig scherm
Het promobord bij Grenspark Kalmthoutse Heide. © Tonny Presser/Pix4Profs

Salamanders hebben het moeilijk op droge Kalmthoutse Heide

WOENSDRECHT/KALMTHOUT - De Kalmthoutse Heide kampt met uitdroging. Vennen en plassen staan droog. Met als gevolg dat amfibieën als de kamsalamander het moeilijk hebben. ,,We monitoren de situatie van dag tot dag.”

Quote

De zomer, de droogste periode van het jaar, moet zelfs nog komen

Jan Weverbergh, coördinator van Grenspark Kalmthouse Heide

Niet alleen de kamsalamander heeft last van de droogte. ,,Het geldt voor alle amfibieën”, zegt Jan Weverbergh, coördinator van Grenspark Kalmthouse Heide. ,,Ze moeten zoeken naar water, dat wel aanwezig is, maar vaak verder weg. Dat heeft gevolgen voor de voortplanting. Zeker als die droogte langer aanhoudt. De zomer, de droogste periode van het jaar, moet namelijk nog komen.”

Tekort van vorige zomer

Het regent deze week wel, maar de neerslag die valt heeft het tekort van vorige zomer nog niet opgelost. De winter was zelfs droger dan tijdens de recordwinter van 1976-1977. Dat leidt tot te lage grondwaterstanden en dat is bedreigend voor de natuur.

Op de Kalmthoutse Heide houden ze de situatie dagelijks in de gaten. Eind april kondigde het Grenspark zelfs al code rood af. ,,Dat is uitzonderlijk voor de tijd van het jaar”, aldus Weverbergh.

Geen paniek

Quote

Vanaf de Vlaamse kant kunnen we de kraan open draaien, om de waterstand op peil te houden

Jan Weverbergh, coördinator van Grenspark Kalmthouse Heide

Toch is er volgens hem nog geen reden tot paniek. ,,Ja, het is droog. Maar dat gebeurt vaker. We moeten dit op de langere termijn zien. Er zijn vaker drogere periodes geweest. Pas als dat de trend wordt, kunnen we spreken van een echt probleem.”

Wel heeft het Grenspark de laatste jaren maatregelen getroffen om de waterhuishouding in het gebied constant te houden. ,,Vanaf de Vlaamse kant van de Kalmthoutse Heide kunnen we de kraan open draaien”, zegt Weverbergh. ,,En op die manier de waterstand op peil houden. Dat hebben we enkele keren gedaan.”

Belangrijker nog is het vasthouden van water. Nu lekt water uit het gebied, met name uit De Nol, een hoogveengebied in het grenspark. Een nog aan te leggen kleimuur moet het uitdrogen van het veengebied voorkomen. Vlaanderen heeft daar 187.500 euro voor uitgetrokken.

Spons

Volgens Weverbergh is het belangrijk dat het grenspark zijn functie als ‘spons’ behoudt. Doet het dat niet, dan heeft dat grote gevolgen, ook voor de Brabantse Wal, dat voor de waterhuishouding deels afhankelijk is van het water dat is opgeslagen in het grenspark.