Rico Verhoeven verrast verkleed als CliniClown de zieke kickboksfan Luca (8)

videoKickbokser Rico Verhoeven was zaterdag als CliniClown te zien in het EO-programma Zet 'm Op. In de eenmalige show is te zien hoe hij de zieke kickboksfan Luca Blom (8) verrast.

Voor de gelegenheid was de beroemde kickbokser als clown verkleed. ,,Zijn mond viel open toen hij het doorhad'', zegt Luca's moeder Helen Coenraads lachend. Zoontje Luca heeft weinig longinhoud, veel longontstekingen en ook regelmatig epileptische aanvallen. Hij mag dan nog maar 8 jaar zijn: al dertig keer werd hij opgenomen in het ziekenhuis.

Zijn medische toestand weerhoudt Luca er trouwens niet van om zelf óók te kickboksen, zoals zijn held Rico. Sterker nog: hij doet dat twee keer per week. Dat is hartstikke goed voor zijn conditie. En hij is er gewoon goed in: niet voor niets is zijn bijnaam in de ring 'de Bulldozer'.

Quote

Bij het kickboksen accepteert iedereen elkaar zoals hij is

Moeder Helen Coenraads

,,De sfeer alleen al'', zegt Luca's moeder Helen Coenraads. ,,Bij het kickboksen accepteert iedereen elkaar zoals hij is. Heel mooi is dat.''

Volledig scherm
Rico Verhoeven - in clownspak - samen met Luca in het Sophia Kinderziekenhuis. © Evangelische Omroep

Oudere zus

Volledig scherm
Meidenband K3 kwam voor opnames van het EO-programma Zet 'm Op op bezoek bij andere kinderen. © Evangelische Omroep

Het was Luca's oudere zus Maxime (19), ook fervent kickbokser, die haar broertje opgaf voor de show Zet 'm Op. Het uiteindelijke doel van de show is - naast het in het zonnetje zetten van jonge patiëntjes - donaties binnen harken voor de CliniClowns. ,,Als je er zelf nooit mee te maken hebt, besef je niet hoe belangrijk de CliniClowns zijn. Ze hebben nu nog maar tachtig clowns. Dat waren er ooit veel meer. Er is gewoon geen geld meer voor, het circus dat erbij hoorde, is ook al weg door geldgebrek'', verhaalt moeder Helen. En dat terwijl de clowns het vermogen hebben om doodzieke kinderen te laten schaterlachen.

Behalve bij Luca zijn er ook bij andere kinderen opnames gemaakt. Zo kwam meidenband K3 - als clowns - naar een zieke fan en bezocht ook Voice-winnares Pleun Bierbooms een patiëntje. In de uitzending is ook te zien hoe de clowns mensen met dementie, die vaak erg in zichzelf gekeerd zijn, uit hun isolement halen.

,,Luca wist natuurlijk van niets, maar omdat de hele familie meeging naar het ziekenhuis, was hij bang dat er iets ergs ging gebeuren. We moesten toen echt uitleggen dat het alleen maar léuk zou worden deze keer.'' En dat werd het.

Of Luca nog iets geleerd heeft van zijn grote kickboksheld? ,,Een opstoot'', zegt Helen. Voor de vechtsport-leken: dat is een dreun op iemands kin. ,,En wat Rico ook zei: Geef nooit op.‘’

 1. Bewoners Sint Elisabeth wonen tijdelijk op Vrederust in Halsteren: ‘het is hier gezellig’
  PREMIUM

  Bewoners Sint Elisabeth wonen tijdelijk op Vrederust in Halsteren: ‘het is hier gezellig’

  HALSTEREN - Ze hebben het geschoten, daar op het dakterras van de Bosgaard. Groen uitzicht en over de laan komt altijd wel volk voorbij. Annie Nouwens zit eerste rang. ,,Vooral 's avonds zitten we hier vaak.'' Anneke Luijkx is nog aan het uitpuffen. Ze net met de scootmobiel naar buiten geweest. ,,Bijna tot aan de Sprenge.'' Mia Lagendijk heeft haar als vrijwilligster op het tochtje vergezeld. ,,Volgende week gaan we weer een stukje verder.'' Plonie van de Heuvel zit ook aan het tafeltje en is meer dan tevreden over de nieuwe huisvesting. ,,Het is hier amicaal, gezellig onder elkaar. Dat had ik daar veel minder.''
 2. Scouts uit Bergen op Zoom en Roosendaal vertrekken naar World Jamboree
  BN DeStem

  Scouts uit Bergen op Zoom en Roosendaal vertrekken naar World Jamboree

  BERGEN OP ZOOM - Het was een kort nachtje voor Britt van de Watering uit Bergen op Zoom en Laura en Beau Vink uit Roosendaal. Al om vier uur ‘s nachts verzamelen ze bij de Bergse Boulevard met troep Bokkenpootjes bij de bus naar Brussel. Allemaal dragen ze de Nederlande scouting-outfit: rode blouse en de das met de speciale ‘dasklomp’. Vanuit Brussel vliegen ze naar Amerika om in West Virginia de Wereld Jamboree bij te wonen.