Provincie grijpt in, want Steenbergen komt afspraken niet na: vier nieuwe windmolens

STEENBERGEN - De gemeente Steenbergen komt haar afspraken niet na waardoor de provincie Noord-Brabant genoodzaakt is in te grijpen. De bevoegdheid van de gemeente voor de realisatie van windpark Karolinadijk in Dinteloord wordt ingetrokken.

Dit betekent dat de provincie nu de regie heeft en doorgaat met het plan van Innogy om vier nieuwe windmolens met een tiphoogte van maximaal 215 meter te plaatsen.  

Dat heeft gedeputeerde Anne-Marie Spierings (D66) van Gezondheid, Energie en Landbouw zojuist aan de betrokken wethouder Wilma Baartmans (Gewoon Lokaal!) laten weten. 

De windmolens zijn er niet voor 2021

De gemeente komt haar afspraak niet na om voor eind 2020 nieuwe windmolens te hebben staan. Ze is eerder akkoord gegaan met een alternatief plan: zes of zeven windmolens van 150 meter en een zonnepark van 30 hectare. 

Maar dit gaat niet snel genoeg voor de provincie. Daarom wordt nu ingegrepen: er moeten vier windmolens met een tiphoogte van maximaal 215 meter komen. Volgens gedeputeerde Spierings staan de nieuwe windmolens er op z'n vroegst in 2021. ,,Dat is al veel te laat.”

Quote

De nieuwe windmolens staan er niet voor 2021

Gedeputeerde Annemarie Spierings

Bezwaren 

De precieze planning is afhankelijk van de procedure bij de Raad van State. Zo'n veertig buurtbewoners hebben eerder bezwaar gemaakt tegen de plannen.

In mei pleitte verschillende Dinteloordse groeperingen voor drie windmolens, in plaats van acht. 

Bestuurscrisis

Het plan voor de windmolens is een langlopend dossier. In 2011 zijn de eerste afspraken gemaakt. Eerder dit jaar leidde het dossier nog tot een bestuurscrisis in Steenbergen: de VVD stapte uit de coalitie. De steeds weer uitgestelde besluitvorming rondom de verhoging van de windmolens in de Karolinadijk in Dinteloord was de directe aanleiding. 

Energiewet

De provincie moet voldoen aan de voorwaarden van de Energiewet. Aan de Karolinadijk staan op dit moment vier ‘kleine’ windmolens die goed zijn voor 2,4 MW. Dit moet voor eind 2020 uitgebreid zijn met 9,6 MW aan windenergie. Die doelstelling wordt dus niet gehaald. 

Volledig scherm
Artist impression van de vier toekomstige windmolens in de Karolinapolder bij Dinteloord. © Timo Van De Kasteele
  1. Vier leerlingen mishandelen docent op Bergs Aventurijncollege: ‘Ongekend heftig en gecoördineerd’
    PREMIUM

    Vier leerlingen mishande­len docent op Bergs Aventurijn­col­le­ge: ‘Ongekend heftig en gecoördi­neerd’

    BERGEN OP ZOOM - De mishandeling van een docent op het Aventurijncollege in Bergen op Zoom door vier leerlingen van 15 en 16 jaar is een treurige primeur voor onderwijs- en zorginstelling Koraal. ,,Op elke school komt agressie voor. Maar een leerkracht die geslagen en geschopt wordt, zo heftig en gecoördineerd hebben we het nog nooit meegemaakt", zegt woordvoerder Mehlika Schopen.