Politie schiet op verwarde man in Halsteren.
Volledig scherm
Politie schiet op verwarde man in Halsteren. © Christian Traets/MaRicMedia

Politie schiet op verwarde man (27) met mes in Halsteren, slachtoffer overlijdt

HALSTEREN - Aan de Pottenbakker in Halsteren heeft de politie zaterdagochtend geschoten. Bij dat incident is een 27-jarige man om het leven gekomen. Hij vertoonde verward gedrag en verwondde zichzelf ernstig met een mes.

Dat bevestigt een woordvoerster van de politie. De Rijksrecherche - een onafhankelijke afdeling van het OM - onderzoekt wat er zich precies heeft afgespeeld in de woning en of er agenten zijn bedreigd. Waaraan de man is overleden wordt onderzocht door een Forensisch Opsporingsteam van een andere eenheid.

Het incident vond plaats rond 08.30 uur. De agenten die als eerste ter plaatse kwamen, kregen geen contact met de man. Hij reageerde niet toen zij hem aanspraken. ,,Er werd gepoogd de man onder controle te brengen met behulp van pepperspray, daar reageerde hij ook niet op. Uiteindelijk loste de politie een schot”, aldus de politie.

Terwijl dat gebeurt, komen andere hulpdiensten ter plaatse. Hulp mag echter niet meer baten. Een opgeroepen traumahelikopter landt niet meer. Volgens de politiewoordvoerster zijn er geen agenten gewond geraakt.

‘Vier schoten’

Volgens een omwonende werden er in totaal vier schoten gelost in de woning. Op het adres zouden drie buitenlandse mannen wonen. Eén van hen zou de politie gebeld hebben. De omwonende hoorde ook dat de politie binnen een deur heeft geramd.

Politie en schieten

Een agent mag schieten om iemand aan te houden die verdacht wordt van een ernstig feit. ,,Soms is de situatie zo ernstig dat er levensgevaar dreigt voor omstanders en/of de agent zelf. Dan is er sprake van noodweer en mag de agent niet alleen gelijk schieten, maar ook op het bovenlichaam van de verdachte richten in plaats van op de benen”, aldus de politie. 

Of het vuurwapengebruik ditmaal rechtmatig was, onderzoekt de Rijksrecherche. De agent die geschoten heeft, wordt zo snel mogelijk gehoord.

‘Geschreeuw, gebonk en toen vier knallen’

Volgens de omwonende werden er vier keer geschoten. Ze stond op het punt om boodschappen te gaan doen, vertelt de jonge moeder die pal naast het bewuste huis aan de Pottenbakker woont. ,,En om iets over half negen zien we ineens een arrestatieteam bij ons voor de deur staan. We hoorden dat ze bij de buren naar boven gingen en kort daarna hoorden we een hoop gebonk en geschreeuw: ‘Politie! Doe de deur open!’ Toen hebben ze de deur ingebeukt en hoorden we vier knallen. Heel heftig, ook voor onze twee kinderen.’’

Terwijl ze haar verhaal doet, loopt de hoofdbewoner tamelijk kalm voorbij aan de overkant van de straat. ,,Are you okay?’’, vraagt de buurvrouw bezorgd. Duimpje omhoog, het gaat wel. Volgens de buurvrouw heeft hij uiteindelijk zelf de politie gebeld. ,,Hij stond rustig buiten te wachten toen de hulpdiensten aan kwamen rijden.’’

Quote

Heel heftig, ook voor onze twee kinderen

Omwonende

Ze wonen er volgens haar met z’n drieën. De hoofdbewoner woont er al een jaar of drie, sinds twee maanden zijn er twee andere personen bij ingetrokken. Het huis wordt gehuurd door het bedrijf waar ze alle drie werken. ,,Drie jonge gasten. Ze zaten vaak gewoon rustig in de tuin met elkaar. Nooit iets vreemds aan gemerkt.’’

Het incident trekt behoorlijk wat bekijks in dit doorgaans zo rustige deel van Halsteren. Mensen staan in hun ochtendjas op straat om te kijken wat er zich zojuist voor hun deur heeft afgespeeld. ,,We doen de gordijnen open en ineens zien we dit. We dachten: wat is hier nu loos’’, zegt een man die schuin tegenover woont. ,,Heel triest, want die hoofdbewoner is een ontzettend aardig ventje.’’

Man overlijdt bij incident in Halsteren.
Volledig scherm
Man overlijdt bij incident in Halsteren. © Christian Traets/MaRicMedia
Politie schiet op man in Halsteren.
Volledig scherm
Politie schiet op man in Halsteren. © Coen Hagenaars
  1. Vuilniszakkenactie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’
    PREMIUM

    Vuilniszak­ken­ac­tie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’

    BERGEN OP ZOOM - Natuurgebied De Bergse Heide oogt met regelmaat als één grote openbare prullenbak. Aan het einde van een mooie dag ligt het strand bezaaid met blikjes, flesjes, chipszakken en ander afval. ,,Het rijst de pan uit”, geeft wethouder Patrick van der Velden toe. ,,Zo kan het niet langer”, stelt Reza Smit van restaurant De Berk. Dit weekend worden er vuilniszakken uitgedeeld aan bezoekers. En flyers met daarop de oproep, de eigen rotzooi op te ruimen.