Volledig scherm
Een van de twee productielijnen in Bergen op Zoom waar sinds eind 2017 plakken geperst tabak - ‘cast leaf’- worden geproduceerd voor de rookloze Iqos-sigaretten. Philip Morris investeerde 80 miljoen euro in die lijnen. © Tonny Presser © 2017

Philip Morris mindert productie in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Sigarettengigant Philip Morris vermindert de productie in Bergen op Zoom en gaat van een vijf-ploegendienst naar drie. Tijdelijke contracten worden niet meer verlengd. Volgens de directie vallen geen ontslagen.

De maatregelen voor de fabriek in Bergen op Zoom hebben te maken met de ontwikkelingen op de internationale markt, geeft Philip Morris desgevraagd aan. 

iQos

Sinds het najaar van 2017 produceert het concern op twee hypermoderne productielijnen grote rollen geperst tabak. Die vellen worden gebruikt in de rookloze iQos-sigaretten waarin tabak niet wordt verbrandt, maar verhit. Volgen de multinational zijn deze heatsticks wereldwijd zes miljoen rokers inmiddels zo’n succes dat in meer landen geproduceerd moet worden. Na Italië en Nederland, straks bijvoorbeeld ook in Zuid-Korea voor de Aziatische markt. 

(tekst loopt door onder foto) 

Volledig scherm
Voor de iQos-sigaretten produceert Philip Morris in Bergen op Zoom cast leaf, vellen geperst tabak. © ad

Philip Morris, sinds begin jaren zeventig in Bergen op Zoom, maakte na de dramatische sluiting in 2014 die bijna twaalfhonderd mensen hun baan kostte een nieuwe start. Nog steeds worden er halffabricaten gemaakt voor de sigarettenproductie in andere landen. En het laboratorium ontwikkelt vloeistoffen voor de elektronische sigaretten. 

Opleving

Maar de voornaamste opleving kwam door de investering van 80 miljoen euro in de twee lijnen voor de vellen tabak voor de iQos. Het aantal vaste medewerkers groeide de voorbije anderhalf jaar naar ongeveer 300. 

Zij hoeven vanwege de productiebeperking niet te vrezen voor hun baan, meldt algemeen PMH-directeur Peter van den Driest: ,,Wij passen onze capaciteit aanpassen vanwege de verwachte volumeontwikkeling in 2019 en de omschakeling  van de productie van sigaretten naar rookloze producten in steeds meer van onze fabrieken wereldwijd."

De cast leaf-productie is volgens Van den Driest vanaf 1 april nog operationeel zijn op één lijn die vijf dagen per week zal draaien. ,,Dit biedt ons de mogelijkheid om de tweede lijn flexibel in te zetten. De aanpassing zal geen invloed hebben op de ongeveer 300 vaste arbeidsplaatsen in de fabriek. Wel zullen 14 tijdelijke contracten niet verlengd worden.”

Vakbond

Bij de vakbond FNV maakt de Bergse bestuurder Nanny Nuijten zich naar eigen zeggen vooralsnog geen zorgen over de werkgelegenheid voor de vaste mensen bij Philip Morris: ,,Het gaat nu echt om de contractanten. Wij zijn op de hoogte en vooralsnog is er geen actie vereist.”

Volledig scherm
Algemeen directeur Peter van den Driest van Philip Morris Holland: ,,Er blijven 300 vaste arbeidsplaatsen in Bergen op Zoom.” © Philip Morris Holland
Volledig scherm
Vellen tabak - cast leaf - voor de iQos-sigaretten van Philip Morros © Tonny Presser © 2017
  1. Huis vol gestolen spullen in Brasschaat, waarschijnlijk ook afkomstig van diefstallen in Zuidwest-Brabant

    Huis vol gestolen spullen in Brasschaat, waarschijn­lijk ook afkomstig van diefstal­len in Zuid­west-Bra­bant

    BRASSCHAAT - Een inwoner van het Belgische Brasschaat bleek zijn huis en garage te hebben volgestouwd met gestolen waar. De Belgische politie trof onder meer gouden en zilveren sieraden, fietsen, flatscreens en gereedschappen aan en vermoedt dat de buit deels afkomstig is van inbraken gepleegd in Zuidwest-Brabant. Dat meldt de politie van Bergen op Zoom zaterdag op haar Facebookpagina.