Volledig scherm
© Thinkstock

Ossendrechter vrijgesproken van invoer 51 kilo coke

OSSENDRECHT/ROTTERDAM – De 49-jarige Ossendrechter Jeroen van G. is maandag door de Rotterdamse rechtbank vrijgesproken van de invoer van 51 kilo coke en het voorbereiden van de smokkel. Wel is hij veroordeeld tot een geldboete van 500 euro voor een bij hem aangetroffen dubbelloopsgeweer, waarvoor hij geen vergunning had.

Onlangs eiste justitie 40 maanden cel tegen Van G. voor de smokkel van de partij harddrugs. Die werd in februari 2017 in de Rotterdamse haven aangetroffen in een container met afgedankte autodeuren. 

De Ossendrechter, die een transportbedrijf runde, had het schroot geïmporteerd uit de Antillen. ,,Omdat ik dacht daar hier subsidie voor te kunnen krijgen’’, meldde hij de rechter.

Straatwaarde van 1,3 miljoen euro 

Quote

Ik ben een hardwerken­de man, die helemaal tegen drugs en drugsge­bruik is

verdachte

De cocaïne met een straatwaarde van 1,3 miljoen euro is ontdekt na een anonieme tip dat de bij hoog en laag ontkennende Van G. harddrugs in schroot naar Nederland transporteert. ,,Ik ben een hardwerkende man, die helemaal tegen drugs en drugsgebruik is’', zei hij in de rechtszaal. 

Daags na de ontdekking van de smokkelwaar luisterde de politie in een Van der Valk restaurant in Ridderkerk een gesprek af tussen de Ossendrechter, een kennis van hem en twee anoniem gebleven personen. Daarin werd – volgens justitie - het verlies van de partij drugs besproken en een tactiek voor ‘een verhaaltje’ bij de politieverhoren.

Verzender en ontvanger van de schroot

Quote

Bij het gesprek was namelijk uitslui­tend het stemgeluid van Van G. opgenomen

Hoewel het bedrijf van de Ossendrechter de verzender en ontvanger van de schroot was, vindt de rechter niet onomstotelijk bewezen dat hij verantwoordelijk is voor de drugssmokkel. Bij het anderhalf uur durende gesprek in het Ridderkerkse restaurant was namelijk uitsluitend het stemgeluid van Van G. opgenomen. ,,Dan is niet duidelijk in welke context de afgeluisterde gespreksdelen moeten worden geplaatst en of wordt bedoeld wat justitie beweert’’, aldus de rechter.

Het wapenbezit bekende de Ossendrechter wel. Hij had de schietklare dubbelloops aangeschaft voor aan de muur, zei hij de rechter. 

Van G. zat ook op verdenking van drugssmokkel enige tijd in België in voorarrest, nadat uit een partij ananassen uit Zuid-Amerika 300 kilo coke opdook. De Ossendrechter zou de loods hebben gehuurd, waarheen de vracht moest. Ook in die zaak wordt hij vervolgd als verdachte. ,,Dan zal ik zeker worden vrijgesproken,’’ reageerde Van G. eerder. 

Onbekend is nog of justitie in beroep gaat tegen het vonnis van de Rotterdamse rechtbank.

  1. Leerling die kluisje voor vuurwerkbom openhield wil op school blijven, maar rechter oordeelt anders
    PREMIUM

    Leerling die kluisje voor vuurwerk­bom openhield wil op school blijven, maar rechter oordeelt anders

    BERGEN OP ZOOM - Een geschorste leerling van 't Rijks heeft via een kort geding geprobeerd op de Bergse scholengemeenschap te blijven. Hij is samen met twee schoolgenoten geschorst voor het vuurwerkincident op 25 november vorig jaar. De rechter oordeelt na bestudering van camerabeelden echter dat de school hem terecht heeft geschorst en overgeplaatst naar een andere onderwijsinstelling.