Volledig scherm
Onthulling van deregiomarkeringssteen. V.l.n.r.: rond de steen Koos Hage (initiatiefnemer), Nelly Nefs (nabestaande), Hein van Stokkum (Watersnoodmuseum), Kees de Jong (Waterschap Brabantse Delta) en wethouder Evert Weys © Pix4Profs/Peter van Trijen

Op deze plaatsen braken de dijken door en dat is nu te zien

HALSTEREN - Verhalen en herinneringen van de Watersnoodramp delen. De slachtoffers herdenken. Dat zijn de belangrijkste doelen van het project ‘Markering Stroomgaten'. ,,We mogen nooit vergeten wat we hebben meegemaakt", aldus nabestaande Nelly Nefs. 

,,Mensen zijn pas echt overleden, als ze ook vergeten zijn”, opent wethouder Evert Weys de bijeenkomst. ,,Dat geldt ook voor de slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953. Het is belangrijk om plaatsen op te richten waar mensen herinneringen en verhalen kunnen delen. Het initiatief van Koos Hage draagt daaraan bij.” 

‘Gaten in de dijk’

Koos Hage is in 2017 begonnen met het project ‘Markering Stroomgaten'. ,,Stroomgaten zijn gaten in de dijk waar het water dag en nacht doorheen stroomde", vertelt hij. ,,We hebben de stroomgaten geïnventariseerd aan de hand van oude foto's en een markering ontworpen.”

In totaal worden er 96 stroomgaten gemarkeerd met grijze, basalten zuilen. Deze zuilen komen vanaf de kop van Goerree-Overflakkee tot achter Moerdijk tot de voet van de Brabantse Wal. ,,Er is ook een app ontwikkeld, waarmee mensen de beelden van vroeger kunnen zien.” Het project is een samenwerking tussen de zes Waterpoort gemeenten, Waterschap Brabantse Delta en het Watersnoodmuseum. 

Volledig scherm
Een van de basalten zuilen. Deze staat bij de regiomarkeringssteen in Halsteren. In de komende tijd worden er 96 zuilen geplaatst. © Anne Jansen

Regiomarkeringsstenen

Quote

Als meisje van 4,5 was ik getuige van al het verdriet. Alles is ons ontnomen.

Nelly Nefs, nabestaande

Naast de 96 zuilen, komen er ook regiomarkeringsstenen. Dit zijn granieten stenen waarop het getroffen gebied te zien is, met het aantal markeringen erbij. De eerste regiomarkeringssteen is gisterochtend naast het oude Halsterse gemeentehuis onthuld. Een plek die niet voor niets gekozen is. ,,In het gemeentehuis was crisisopvang na de ramp", vertelt nabestaande Nelly Nefs. ,,Als meisje van 4,5 was ik getuige van al het verdriet. Alles is ons ontnomen. We mogen nooit vergeten wat ons is overkomen.” 

Hage wil met het project ook een eind maken aan het misverstand dat er vooral slachtoffers zijn gevallen in Zeeland. Van de 1836 slachtoffers, kwamen er 800 uit Zeeland. De anderen kwamen uit Zuid-Holland en Noord-Brabant, waarvan 68 uit Halsteren en Lepelstraat.