Volledig scherm
Veel gemeenten, organisaties, onderwijsinstanties en ziekenhuizen hebben de toegang tot hun Citrix-netwerk afgesloten. © ANP XTRA

Ook West-Brabantse gemeenten sluiten Citrix af: online afspraak maken en mailen dit weekend wellicht niet mogelijk

BERGEN OP ZOOM - Bewoners van de gemeenten Bergen op Zoom,  Etten-Leur, Roosendaal en Moerdijk kunnen dit weekend problemen hebben om te mailen met de gemeente of online een afspraak te maken.

Deze situatie houdt verband met het feit dat deze gemeenten, die een samenwerkingsverband hebben op het gebied van ICT, hun Citrix-servers zaterdag voor de zekerheid hebben uitgeschakeld.

Dat hebben ze gedaan op 'dringend advies van de Rijksoverheid'. ,,Wij hebben nog nooit te maken gehad met hackers", zegt woordvoerder Erwin Stander van de gemeente Bergen op Zoom. De gemeenten hebben een samenwerkingsverband op het gebied van ICT.

Quote

Onze techneuten gaan ervan uit dat er de afgelopen tijd voldoende maatrege­len zijn genomen

Erwin Stander, Woordvoerder gemeente Bergen op Zoom/ICT-WBW

,,Onze techneuten gaan ervan uit dat er de afgelopen tijd voldoende maatregelen zijn genomen om aanvallen op de software te voorkomen", aldus Stander. Ondanks die ingrepen is zaterdag besloten om Citrix af te sluiten.

Ook andere gemeenten

 Verschillende gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Tilburg, Halderberge, Gilze en Rijen, Baarle-Nassau, besloten vrijdag al uit voorzorg alle Citrix-servers uit te schakelen. 

Een groot aantal ministeries volgde. De server, waarmee onder meer op andere plekken ingelogd kan worden op een beveiligd netwerk, kampt met beveiligingsproblemen.

Inwoners: geen last

De maatregel treft met name  medewerkers van de gemeenten die thuis werken. De verwachting is dat de situatie maandag in de loop van de ochtend weer normaal is.