Rama Fakhouri(r) schenkt op Syrische wijze de koffie in bij Mounzer Zeidan(l).
Volledig scherm
Rama Fakhouri(r) schenkt op Syrische wijze de koffie in bij Mounzer Zeidan(l). © pix4profs/petervantrijen

Nieuw in Bergen op Zoom: Syrisch restaurant 1000 en 1 Nacht

BERGEN OP ZOOM - Bergen op Zoom is een Syrisch restaurant rijker. Sinds een paar maanden runt Rama Fakhouri samen met haar echtgenoot Mounzer Zeidan 1000 en 1 Nacht aan de Kremerstraat. De twee zijn een aantal jaar geleden vanuit Syrië in Bergen op Zoom terecht gekomen. ,,Nu willen we mensen kennis laten maken met de Syrische keuken. Eten is de taal van een land”, zegt Fakhouri. ,,Door elkaars eten te proeven, begrijpen we elkaar. Zo maken we contact.”

In 2015 is het gezin in de Markiezenstad beland, nadat ze eerst in een asielzoekerscentrum zaten. Ze woonden in Aleppo, waar Fakhouri docent Engels was en Zeidan bij een gemeente werkte. ,,Maar we hadden daarnaast ook een klein restaurant, dus we hebben ervaring op dit gebied”, vertelt de onderneemster.

Arabisch sprookje

In Nederland volgden ze daarom een kookopleiding en liep ze stages bij twee restaurants. Ze haalde haar diploma. ,,Door de hulp van de gemeente Bergen op Zoom en het Starterscentrum is het gelukt om een eigen zaak te beginnen”, vertelt ze. ,,Ik heb ook een workshop bij de Retail Acadamy gevolgd.” Daarna is ze samen met haar man aan het klussen geslagen. Vier maanden werken zorgden ervoor dat het pand op de hoek met het Sint-Catharinaplein veranderde in een Arabisch sprookje. Blikvanger is de fontein in het midden.

Het eten? Kebbeh, falafal, fattoush. Allemaal typische gerechten uit de Syrische keuken die in Bergen op Zoom en omgeving waarschijnlijk nog een beetje onbekend zijn. ,,Maar we hebben ook shoarma. Al maken we die met Syrische kruiden en specerijen. Het zijn daardoor gerechten die misschien net iets anders smaken dan mensen gewend zijn.” Ze is daarom heel blij dat veel Nederlanders al langs zijn gekomen de afgelopen tijd om de keuken te proeven. ,,Ze willen ook vaak onze Arabische koffie uitproberen.”

Geleend van allerlei culturen

Aleppo was een belangrijke locatie op de handelsreizen vroeger, zegt Fakhouri. ,,Veel specerijen en kruiden zijn daardoor achtergebleven in Syrië. Maar ook recepten. We hebben van allerlei culturen geleend, maar onze eigen recepten ontwikkeld.”

Bij 1000 en 1 Nacht kunnen mensen ook terecht om alleen iets te drinken. Koffie of thee met zoetigheden. ,,Die zijn in Syrië ook net iets anders. We maken veel gebruik van pistache en kardemom.”

1000 en 1 Nacht bevindt zich aan de Kremerstraat 30 en is elke dag open van 12.00 tot 23.00 uur. Alleen op maandag gaan de deuren pas om 14.00 uur open.