Volledig scherm
De Belg Anthony Kets wint de massasprint in de Ronde van Bergen, bij de amateurs. © Freek Verhulst

Niet alleen wielrenners winnen bij de Ronde van Bergen

BERGEN OP ZOOM - ‘Papapapadapaaa, papapadapaaa’... Begeleid door de kenmerkende trompetklanken van Rein van den Broeks ‘Tarantuella’ - de finaletune van de Tour de France-verslagen op Radio 1 - beginnen de twee Vlaamse koplopers aan hun laatste ronde. Maar als de Ronde van Bergen op de finish aan de Boslustweg afstormt, gaat een landgenoot van ze met de overwinning aan de haal.

Anthony Kets uit Berendrecht is de snelste in de massasprint bij de amateurs, een paar fietslengtes voor Wout Roos uit Stad Aan 't Haringvliet en Pim van de Klundert uit het nabijgelegen Woensdrecht. Al had die laatste wel meer meters afgelegd. ,,Ik ben op de fiets hiernaartoe gekomen.”

Dubbel feest

Voor de organisatie van de Ronde van Bergen, tevens het kampioenschap van de Brabantse Wieler Federatie (BWF), was het zondagmiddag dubbel feest. Organisator Dennis Mijnsbergen uit Bergen op Zoom won de massasprint bij de categorie 50-, maar bovendien zag hij zowel op de weg als langs de kant een mooie opkomst. 127 mensen reden mee, en ook het terras bij de jeugdherberg aan de Boslustweg bleef de hele middag gezellig druk. 

De organisatie zette dit jaar extra in op de daginschrijvingen, zegt mede-organisator Bas den Ouden. ,,We hoopten op die manier zoveel mogelijk mensen die hier toevallig met de fiets waren, een keer aan de koers te kunnen laten ruiken", legt hij uit. ,,En dat is, ondanks de regen, geslaagd.” Het parkoers is volgens hem perfect voor beginners. ,,Er zitten maar drie echte bochten in, en die zijn vaak het moeilijkst als je net in de koers begint. Als je daar achterop raakt, wordt het heel lastig om dat nog dicht te rijden.” Om de drempel nog wat extra te verlagen, werd het eerste rondje achter de auto gereden.

Ten opzichte van vorig jaar werd bovendien de rijrichting veranderd en werd de finish verplaatst, waardoor die vanaf het terras goed te zien was. ,,Het ‘leven’ in de koers gaat nu richting het terras, dat komt de sfeer echt ten goede", vindt Den Ouden.

KWF

Niet alleen de daar zittende toeschouwers en de inmiddels tussen hen in genestelde kampioenen bleken winnaars. Alle geboekte financiële winst wordt door de organisatie overgemaakt aan het KWF, om een nieuwe vorm van bloedonderzoek naar kanker te steunen.