Volledig scherm
Mad Science zomerkamp in Natuurpodium .Kinderen in de zelfgemaakte geodome met professor Smartie (links) en Jo H2O (rechts). © Pix4Profs/Peter van Trijen

Mad Science in Bergen op Zoom: nog nooit was wetenschap zo leuk

BERGEN OP ZOOM - Hoe eenvoudig kan wetenschap zijn. Pak een fles afwasmiddel, spuit het op een stuk plastic en laat kinderen met een rietje bellen blazen. ,,Vandaag maken we planeten", roept Kirsten Dijkhuizen, een van de deelnemers aan Mad Science bij Stayokay in Bergen op Zoom, dat wetenschap spelenderwijs toegankelijk maakt voor kinderen.

Prettig gestoord zijn ze, professor Smarty en Jo H2O van Mad Science. Als geen ander beheersen de dames de chemie uit de gootsteen. Pak wat bakpoeder, meng het met azijn en een chemisch experiment is geboren. Een dag eerder hebben de zestien basisschoolleerlingen een geodome gebouwd, een koepelvormig gewelf dat soms wordt gebruikt als basis voor een groentekas.

Vier dagen lang experimenteren de kinderen er bij Stayokay op los. Ging het maandag nog over het zonnestelsel, dinsdag gaan de kinderen op ontdekkingsreis door het menselijk lichaam. Ontdekken ze hoe bepaalde organen werken. Vormen producten als een pak macaroni de basis voor het namaken van de hersenen. En ontdekken de kinderen hoe dat in de dierenwereld zit. Waarom een ijsbeer van die grote poten heeft. 

Quote

Met het bellen blazen ontdekken ze hoe de atmosfeer van de aarde werkt.

Professor Jo H2O

Planeten

Kinderen spelenderwijs met wetenschap in aanraking brengen, dat is waar onderwijsprogramma Mad Science om draait, zegt professor Jo H2O. ,,Met het bellen blazen ontdekken ze hoe de atmosfeer van de aarde werkt." Kirsten Dijkhuizen geniet van het experimenteren. ,,Moet je kijken, wij maken planeten met onze rietjes", zegt het meisje trots, terwijl de bel met afwasmiddel groter en groter wordt. 

Mad Science is een jaar of vijftien geleden komen overwaaien uit Canada. Inmiddels is het programma ingeburgerd op meerdere basisscholen in de regio en verzorgen de Mad Science professoren demonstratielessen om kinderen warm te maken voor techniek en wetenschap.