Volledig scherm
Maarten van der Weijden in gebouw T . © Pix4Profs/Gerard van Offeren

Maarten van der Weijden motiveert Bergen op Zoom tijdens Sportcafé

BERGEN OP ZOOM - Tientallen Bergenaren hebben dinsdagavond de inspirerende lezing van langeafstandzwemmer Maarten van der Weijden bijgewoond in Gebouw-T. Het thema van het door het F!TFabriek georganiseerde Sportcafé was ‘verbinden’.

Van der Weijden begint zijn met lezing vol anekdotes met een terugblik naar recente hoogtepunten. ,,Nooit opgeven, ook al worden je ideeën tegengewerkt”, luidt zijn eerste boodschap. Daarmee doelt hij op de Elfstedenzwemtocht die hij twee keer heeft afgelegd. ,,Veel marketeers hebben me afgeraden om die hype opnieuw proberen te creëren. Totdat ik iemand ben tegengekomen die mijn plan wél zag zitten. Ook al zou ik maar een procent van het bedrag hebben opgehaald, dan zou ik nog een mooie bijdrage kunnen leveren voor de bevordering van onderzoek naar kankerbestrijding. En dat is uiteindelijk mijn doel.”

Kwetsbare kant

De langeafstandzwemmer heeft de lachers op de hand als hij zijn voorbereiding naar zijn gouden medaille op de Olympische Spelen uit de doeken doet. Ook laat Van der Weijden zijn kwetsbare kant zien als hij vertelt over het halfjaar dat hij met de levensbedreigende ziekte in het ziekenhuis ligt. ,,Het woord ‘overwinnen’ bij het overwinnen van kanker doet van binnen nog altijd pijn”, bekent hij. ,,Je koppelt het aan een soort ‘overleversschuld’ die aan je gaat knagen.”

Het motiveert hem zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek. ,,Dat doe ik door zoveel mogelijk extreme uitdagingen. Zo doe ik aanstaande donderdag een poging naar het 24-uursrecord in zwembad De Warande in Oosterhout. Tijdens de elfstedenzwemtocht heb ik heel veel steun gekregen van mijn vrouw en dochters. Bij de eerste tocht heeft mijn vrouw me gemotiveerd toch door te gaan toen ik na 80 van de 200 kilometer op het punt heb gestaan om op te geven. Dankzij haar ben ik toch doorgegaan en heb ik meer geld op kunnen halen”, aldus Van der Weijden die vervolgens zijn laatste boodschap meegeeft. ,,Lukt het de eerste keer niet, dan mag je het altijd een tweede keer proberen.”

Nijntje beweegdiploma

Nadat Van der Weijden het podium heeft verlaten, vertelt Niels Quispel, coördinator bij de F!TFabriek, over de succesvolle bewegingsinitiatieven waarmee het bezig is om Bergen op Zoom meer te laten bewegen. ,,1700 kinderen hebben dankzij de F!TFabriek kennis kunnen maken met schaatsen”, vertelt Quispel. ,,Wij organiseren activiteiten, ondersteunen sportverenigingen, stimuleren mensen te bewegen en adviseren kinderen over voeding.”

Als geslaagd initiatief komt het Nijntje beweegdiploma ter sprake. ,,Het is een serie beweeglessen waarin kinderen wekelijks speelplezier hebben en tegelijkertijd alle essentiële basisvormen van bewegen leert. Aan het eind volgt een avond met de ouders waarbij de kinderen hun nijntje beweegdiploma kunnen verdienen. Daar krijgen we veel positieve reacties over”, aldus Sigrid Noordijk van F!TFabriek.