Volledig scherm
Voor Prins Ambrosio IX van Halsteren wordt 2019 zijn laatste jaar in deze functie. © Stichting Alterse Carnaval

Laatste Vastelaoved voor prins Ruud van Loon van Altere

HALSTEREN - Ruud van Loon, die in de vastelaovedperiode als prins Ambrosio IX de leut in Altere aanvoert, gaat na 11 jaar stoppen. 

Zijn opvolger heeft hij al op het oog. Pas op 11 november zal bekend gemaakt worden wie dat is. Van Loon komt uit een vastelaovednest. Als kind ging hij altijd in de Burgemeester Elkhuizenlaan naar de opstelling van de optocht kijken. Toen hij 8 jaar was won hij een opstelwedstrijd en verdiende hij daarmee een Alterse insigne. Daarmee begon zijn verzamelwoede. Hij heeft alle Krabbegatse veldtekes en op de eerste twee na alle Alterse insignes. 

Quote

Toen ik er aan begon dacht ik het vijf jaar vol te houden. Het werden er elf

prins Ambrosio IX

Ruim 22 jaar speelde hij in de Bergse dweilbands 't Zoveulste en Alf om Alf. Toen de bandjes stopte werd hij door de Alterse grootste Boer Daan Withagen gevraagd om bij de Stichting Alterse Carnaval (SAC) te komen en deel uit te gaan maken van de commissie Technisch. Hij bouwde aan de prinsenwagen en maakte decorstukken. 

Quote

Als prins moet je sociaal betrokken zijn

prins Ambrosio IX

Vijf jaar later werd hij door Danny Aarden (Ambrosio VIII) gevraagd hem op te volgen. Van Loon: ,,Toen ik er aan begon dacht ik het vijf jaar vol te houden. Maar het werden er elf. Ik had geen prins als voorbeeld. Maar ik had voor mezelf een beeld gevormd hoe ik het zou gaan doen. Als prins moet je sociaal betrokken zijn. Je moet improvisatievermogen hebben, op situaties kunnen inspelen en je moet natuurlijk van het feest houden." 

Vrije tijd

Van zijn vrije tijd stopt hij jaarlijks 350 tot 400 uur in zijn 'prinselijk lidmaatschap' bij de SAC. Hij kreeg in zijn prinsentijd te maken met drie narren, drie veldwachters LaForce en twee grootste boeren. Van Loon: ,,Het wordt steeds moeilijker om het feest overeind te houden. Het draagvlak is aan het afkalven." 

Aan de huidige Prinsenwagen die in 2016 werd onthuld, werd volgens Ambrosio IX bijna 22 jaar gebouwd. ,,Ik heb nog op de oude gestaan. Ik heb daar de bodem onder mijn voeten voelen wegzakken. Daarna heb ik twee keer op een wagen gestaan die uit een andere plaats kwam." Van Loon zegt lid te blijven van de SAC. ,,Ik ga de nieuwe prins begeleiden, ik blijf bij de commissie Protocol maar ik twijfel nog of ik bij de commissie Technisch of Optocht ga. Ik wil de Alterse Brabantse Waloptocht opvijzelen."