Klein wonen? Binnenkort eerste woonwijk met tiny houses in Bergen op Zoom
BERGEN OP ZOOM - Voor wie klein wil wonen in een groene omgeving lijkt ‘t Krabbenhofje de ideale woonvorm. Deze eerste Bergse woonwijk met tiny houses komt aan de rand van de wijk Markiezaten. De elf kleine koopwoningen hebben een maximaal woonoppervlak van 50 vierkante meter. De verkoop start dit kwartaal.
Delen per e-mail
Het bouwproject is een initiatief van onder meer Lily Tijmes en Richard Vermaas die vereniging 't Krabbenhofje hebben opgericht. Voor de ontwikkeling van de plannen hebben ze het bureau Timek uit Tholen in de arm genomen.
We hadden niet gedacht dat het zolang zou duren, maar het project heeft een aantal keer vertraging opgelopen
,,Het is een mooi project en we zijn blij dat het eindelijk zo ver is", zegt Tijmes die al drie jaar bezig is met de bouwplannen. ,,We hadden niet gedacht dat het zolang zou duren, maar het project heeft een aantal keer vertraging opgelopen", vertelt ze zonder daar verder op in te gaan. ,,Belangrijk is dat het nu eindelijk van de grond komt en dat er veel interesse voor is.”
De elf kleine woningen komen tussen de Sportlaan en de spoorlijn Roosendaal-Vlissingen. Vincent van der Male van Timek spreekt liever over small homes. ,,Tiny houses hebben een woonoppervlakte van maximaal 30 vierkante meter. De huizen in ‘t Krabbenhofje zijn wel iets groter.” De woningen zijn geschikt voor jong en oud. ,,Het zijn wat wij noemen levensloopbestendige woningen.”
Parkje en moestuin voor bewoners
De huizen hebben een rechthoekige vorm en staan allemaal op ongeveer 150 vierkante meter grond. Een deel wordt geschakeld gebouwd, een ander deel vrijstaand. Het terrein is in totaal 4000 vierkante meter, de helft daarvan is bedoeld voor woningen, de andere helft blijft groen. ,,Zo komt er een parkje met moestuin waar alle bewoners gezamenlijk eigenaar van worden. Het is een plek om elkaar te ontmoeten.”
Om toekomstige bewoners toch een gevoel van ruimte te geven, komen er veel ramen in elke woning. ,,Er is maar één blinde gevel, verder kun je overal naar buiten kijken.” Op de platte daken van de woonunits komen zonnepanelen en de huizen zijn gasloos. Verwarmen en ventileren gaat elektrisch. Het maakt de huizen bijna energie neutraal.
Duurzame bouw
Voor de bouw worden duurzame materialen gebruikt als gecertificeerd hout en speciaal isolatiemateriaal. ,,De elf woningen worden gefabriceerd in een overdekte bouwplaats. Dat is beter voor de kwaliteit dan bouwen in de open lucht", stelt Van der Male. De small homes worden compleet met badkamer afgeleverd. De keuken kunnen bewoners zelf uitkiezen. ,,De ervaring leert dat de smaken daarin nogal verschillen.”
De prijs van de woningen ligt in de buurt van de 165.000 euro maar Van der Male heeft het officiële prijskaartje nog niet. Er zit ook prijsverschil in de woningen. Ze zijn niet allemaal even klein, het oppervlakte varieert van veertig tot vijftig vierkante meter.
Het is een leuke woonvorm die in de toekomst vast op meerder plekken een vervolg krijgt
Voor Timek is 't Krabbenhofje een pilot project maar Van der Male heeft er hoge verwachtingen van. ,,De interesse is groot. Het is een leuke woonvorm die in de toekomst vast op meerder plekken een vervolg krijgt.” De verkoop van de eerste 11 small homes start uiterlijk eind maart. ,,De gemeente begint binnenkort met het bouwrijp maken van de grond.”
Wie geïnteresseerd is kan zich via de website timek.nl/krabbenhofje inschrijven als potentiële koper.
Markiezaten breidt verder uit
Naast de elf tiny houses komen er binnenkort nog meer woningen te koop in nieuwbouwwijk De Markiezaten. Bouwfonds Property Development (BPD) creëert een woonbuurtje met 53 woningen aan de Kievitsbloem en Sportlaan.
Er komen rijtjeshuizen, twee-onder-eenkappers en vrijstaande woningen. Enkele huizen staan aan het water. De prijs van de woningen varieert van 290.000 euro tot ruim vier ton.
Daarnaast ontwikkelt BPD aan de Oostmoer, eveneens in bouwplan De Markiezaten, 24 woningen. Het zijn allemaal twee-onder-een-kappers in het duurdere segment. De woningen kosten allemaal ruim vier ton. De verkoop van de eerste tien huizen start het tweede kwartaal van dit jaar. De overige tien woningen volgen later.
Wie graag wil wonen in een van de twee woonbuurten kan zich inschrijven via deze website.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMcolumn
Na de hoognodige make-over nu nog een drankje op het terras
Ik wilde Mark Rutte wel om zijn hals vliegen na de persconferentie deze week. Waar in alle talkshows, kranten en digitale nieuwskanalen de kritiek op onze roerganger en zijn gevallen kabinet al gauw weer de boventoon voerde, was ik simpelweg een blij mens. De kappers gaan weer open! -
PREMIUM
Bank: Steenbergen niet aansprakelijk voor schade spooklening van 12 miljoen
STEENBERGEN - De gemeente Steenbergen komt met de schrik vrij in de fraudezaak waarin onbekende oplichters haar identiteit hebben misbruikt en 12 miljoen euro hebben gestolen van de Nederlandse Waterschapsbank (NWB). De bank zal Steenbergen niet aansprakelijk stellen voor de financiële schade die ze door de spooklening heeft geleden. -
PREMIUM
Bijna fatale blikseminslag bij Ossendrecht: ‘Risico's militaire oefening niet goed in kaart, noodweerinfo niet doorgegeven’
OSSENDRECHT - De oefening waarbij in juni 2019 veertien aspirant-militairen bij Ossendrecht door de bliksem werden getroffen en een van hen zwaargewond raakte, was onvoldoende voorbereid op zo'n calamiteit. Niet alle risico's, zoals het weer, bleken goed in kaart gebracht. Bovendien werd info over het naderend noodweer door een procedurefout niet doorgegeven aan de instructeurs in het bos. -
PREMIUM
‘Niet consumeren voor deur horeca’, waarschuwt Woensdrecht
HOOGERHEIDE/HUIJBERGEN - Nadat het vorig weekend flink druk was in de buurt van horecazaken, benadrukt de gemeente Woensdrecht dat consumenten iets te eten of te drinken mogen afhalen, ook alcohol, maar dat niet bij een café of restaurant in groepjes mogen nuttigen. -
PREMIUM
‘Koele Wateren’ gaat door, maar zonder kunst van Rijksmuseum
BERGEN OP ZOOM - De expositie Koele Wateren gaat. En blijft toch. Het Markiezenhof neemt in maart afscheid van de kunstwerken uit het Rijksmuseum, maar verlengt tegelijkertijd toch de tentoonstelling. De eigen regionale inbreng blijft de komende maanden intact.
-
Zonnepark Zuidgeest op voormalige vuilstort Heimolen
HEIMOLEN - De gemeente Bergen op Zoom wil meewerken aan de bouw van zonnepark Zuidgeest bij Heimolen. De zonnepanelen komen op de voormalige vuilstort en leveren voldoende stroom voor 1200 huishoudens. Als alles meezit wordt het park in 2023 aangelegd. -
PREMIUM
Bewoners sloophuizen Fort-Zeekant krijgen snel gesprek: ‘Iedereen tijdig nieuw onderdak, maar deze 42 woningen gaan wel weg’
BERGEN OP ZOOM - Om de onrust over 42 te slopen woningen in Fort-Zeekant te temperen voert woningcorporatie Stadlander al in maart gesprekken met bewoners en niet pas rond de zomer. ,,We luisteren naar wensen en begeleiden iedereen tijdig naar een ander huis", verzekert Brigitte Broijl. Maar de sloop gaat in 2023 wel beginnen. -
Dit mag niet verdwijnen in Bergen op Zoom, ook al krijgt niemand meer natte voeten op de Kaai
BERGEN OP ZOOM - Niemand krijgt nog natte voeten op de Kaai in Bergen op Zoom. Dat was ooit wel anders. Toen had de Oosterschelde vrij spel in de Bergse haven. En waren er overstromingen. Een waterkering herinnert nog aan de strijd tegen het water. En die moet blijven.