Volledig scherm
Samen met burgemeester Steven Adriaansen prikt Wim Adriaansen de eerste herinneringen aan de oorlog op de herinneringswand in het gemeentehuis van de gemeente Woensdrecht. © Pix4Profs/Casper van Aggelen

Inwoners gemeente Woensdrecht hangen herinneringen aan oorlog en bevrijding op in gemeentehuis

Bevrijding 75 jaarHOOGERHEIDE - In de ontvangsthal van het Woensdrechtse gemeentehuis in Hoogerheide staat sinds donderdagmiddag een herinneringswand. Hierop kan iedereen een herinnering aan, of een gedachte over de oorlog en de bevrijding hangen in de vorm van een brief, foto of tekening. 

De 82-jarige, in Huijbergen geboren, Wim Adriaansen mocht als eerste een herinnering aan de wand hangen. Adriaansen is een achterneef van de Hoogerheidese verzetsstrijder Sjef Adriaansen die 75 jaar geleden op 5 september door de Duitse bezetter werd gefusilleerd. Hij hing een foto van Sjef Adriaansen op het bord. ,,Een mooi gebaar om vandaag, precies 75 jaar na zijn dood deze foto op te hangen als begin van de activiteiten van de viering 75 jaar bevrijding in Woensdrecht", vertelde Adriaansen. 

Huwelijk

Adriaansen schreef enkele jaren geleden een boek over het leven van zijn achterneef. Wim was niet het enige familielid van Sjef Adriaansen. Er waren gisteren bij de opening van de herinneringswand vijftien familieleden van verschillende generaties aanwezig. 

De Woensdrechtse burgemeester Steven Adriaansen hoopt dat veel Woensdrechtenaren gebruik maken van de wand. Hij werd op zijn wenken bediend. Twee bewoners uit Hoogerheide hingen oorlogsherinneringen op. Een van die herinneringen ging over een jong stel uit Hoogerheide dat op 5 september 1944 wilde trouwen. Vanwege de oorlog most het huwelijk uitgesteld worden.

Quote

Ik roep alle Woensdrech­te­na­ren op om in de oorlogsge­schie­de­nis te graven en hun herinnerin­gen op deze wand kenbaar te maken.

Burgemeester Steven Adriaansen

Oorlogsgeschiedenis

,,Ik roep alle Woensdrechtenaren op om in de oorlogsgeschiedenis te graven en hun herinneringen op deze wand kenbaar te maken", vertelde burgemeester Adriaansen. 

De wand blijft tot eind oktober staan. Bij de wand staan ook twee stillevens. Die maken deel uit van een collectie van 75 maquettes die sleutelscènes uit 75 persoonlijke Brabantse oorlogsverhalen uitbeelden.

Lees meer over de oorlog en de bevrijding in het dossier Bevrijding 75 jaar.

 1. Missionaris Jan van Aert (84) uit Huijbergen is een beroemdheid in Taiwan
  PREMIUM
  Interview

  Missiona­ris Jan van Aert (84) uit Huijbergen is een beroemd­heid in Taiwan

  HUIJBERGEN - Aan de thee in het broederhuis van Huijbergen schiet Jan van Aert (84) vol. Na een verblijf van 57 jaar op Taiwanese bodem is de laatste Nederlandse lazarist weer thuis. Maar wat is thuis als je zo lang weg was van je geboortegrond? Jan heeft het er zichtbaar moeilijk mee. Dankbaarheid en heimwee vechten om voorrang. ,,Na al die jaren voelt hij zich meer Chinees dan Nederlander. Zijn hart ligt in Taiwan.”
 2. Vizier op de toekomst of beeld op zwart: contrast in Eventum is enorm
  PREMIUM

  Vizier op de toekomst of beeld op zwart: contrast in Eventum is enorm

  BERGEN OP ZOOM - Zoals elke technicus van ZuidWest TV, elke decorbouwer van het Facilitair Bedrijf en ook elke tv-student of -docent van Curio in Eventum zal bevestigen; perspectief is alles. Het contrast kon zaterdag tijdens de open dag van het gloednieuwe complex aan de Dr. Ir. van Veenweg haast niet scherper. Want waar Curio en ZuidWest hun lenzen vol goede moed op de toekomst richten, gaat bij het Facilitair Bedrijf het beeld op zwart.