Peter van den Eijnden  in het slootje voor zijn huis, met een weergave van het oorlogsmonument wat hij wil realiseren voor de inzittende van een neergestort vliegtuig 75 jaar geleden op diezelfde plek.
Volledig scherm
PREMIUM
Peter van den Eijnden in het slootje voor zijn huis, met een weergave van het oorlogsmonument wat hij wil realiseren voor de inzittende van een neergestort vliegtuig 75 jaar geleden op diezelfde plek. © Pix4Profs/Tonny Presser

Hier komt een oorlogsmonument als herinnering aan neergestort vliegtuig

Bevrijding 75 jaarLEPELSTRAAT - ‘Those guys gave their lives for your freedom’. Die woorden, uitgesproken door een Canadees, brachten Peter van den Eijnden op het idee om een oorlogsmonument te realiseren.

Een paar maanden geleden was Peter van den Eijnden aan het werk in de voortuin. ,,Toen stopte er een auto. Ik dacht dat ze gewoon naar de herten kwamen kijken. Maar ineens zag ik een man met een Canadese vlag", vertelt hij. Toeval wil dat Van den Eijnden een paar weken daarna met zijn vrouw op vakantie zou gaan naar Canada. ,,De broer van zijn opa was de piloot van het Lancaster vliegtuig. De verhalen over het neerstorten van het vliegtuig had ik al vaak gehoord van de opa en vader van mijn vrouw.”