Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Gevangenisstraf voor man uit Bergen op Zoom voor betrokkenheid bij invoer honderden kilo's coke

BERGEN OP ZOOM - De rechtbank in Rotterdam heeft vijf mannen, waarvan er één uit Bergen op Zoom komt, gevangenisstraffen van 9, 8, 7 en 4 jaar opgelegd voor hun betrokkenheid bij de invoer van enkele honderden kilo’s cocaïne. 

De drugsbende zou tussen 2016 en 2018 cocaïnetransporten hebben geregeld vanuit Zuid-Amerika naar de haven van Rotterdam.

De verdachten komen uit Bergen op Zoom, Spijkenisse, Capelle aan den IJssel, Rotterdam en Naaldwijk. Vier van hen zijn onder meer veroordeeld voor deelneming aan een crimineel samenwerkingsverband dat zich bezighield met drugsinvoer, omkoping, witwassen en afpersing.

Verdachte werkte voor de Belastingdienst

Een van de verdachten in de drugszaak werkte voor de Belastingdienst. Hij heeft volgens de rechter het ambtsgeheim geschonden door zijn positie te gebruiken ‘om zware, georganiseerde criminaliteit te faciliteren’. Volgens het Openbaar Ministerie zocht hij bedrijven uit die de drugsbende gebruikte om coke te smokkelen. Verder kregen de dochters van de man uit Spijkenisse, zijn ex-partner en een andere verdachte werkstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd.

Het OM is grotendeels tevreden met de opgelegde straffen. Dat had gevangenisstraffen tot twaalf jaar geëist.