Volledig scherm
PREMIUM
Na de bevrijding in oktober 1944 namen Canadese militairen hun intrek in het huis van de familie Van Gastel in de Hoofdstraat in Kaatsheuvel, het gezin met veertien kinderen verkaste naar de kelder onder het woonhuis en bleef daar tot mei 1945. Rechts zittend Ans Feitz-Van Gastel (die nu in Bergen op Zoom woont), links zittend zus Thérèse die generaal Montgomery een hand gaf. Op deze foto uit 1945 poseert een deel van het gezin met enkele Canadezen voor het huis. © onbekend

Generaal Montgomery kwam graag eten bij deze Kaatsheuvelse familie Van Gastel

Terwijl heel Kaatsheuvel probeert het dagelijkse leven na de bevrijding weer een beetje op te pakken, krijgt de oorlog voor de familie Van Gastel nog een heel bijzonder staartje. In hun huis aan de Hoofdstraat worden tientallen Canadese militairen ingekwartierd, veelal officieren. Die blijven er in wisselende samenstellingen tot mei 1945. Het gezin met dertien kinderen, woont al die tijd in de kelder van het huis.

,,Ik ben een keer met mijn zus stiekem gaan kijken, naar wie er in onze bedden lagen”, grinnikt Ans Feitz-van Gastel (89), die vanaf 1970 in Bergen op Zoom woont. ,,Maar de soldaten stuurden ons weg. Wij hadden daar niks meer te vertellen, ‘wij zijn hier de baas’, zeiden ze. Maar over het algemeen waren ze heel aardig hoor.”