Terras op de Grote Markt in Bergen op Zoom. Vanaf 1 juni moet er 1,5 meter tussen de tafels zitten.
Volledig scherm
Terras op de Grote Markt in Bergen op Zoom. Vanaf 1 juni moet er 1,5 meter tussen de tafels zitten. © Pix4Profs/Gerard van Offeren

Gemeenten denken mee over extra ruimte voor terrassen

BERGEN OP ZOOM/HOOGERHEIDE/STEENBERGEN - De drie Brabantse Walgemeenten proberen horecaondernemers zoveel mogelijk ruimte te geven bij het openen van de terrassen per 1 juni. Zowel Bergen op Zoom als Steenbergen en Woensdrecht zijn volop in gesprek met de horeca.

,,We hebben inmiddels een veertigtal verzoeken binnengekregen”, vertelt woordvoerder Erwin Stander van Bergen op Zoom. ,,De meeste vragen gaan over de mogelijkheid om terrassen te vergroten om op die manier de 1,5 meternorm goed te kunnen respecteren.”

‘Coulant zijn’

Quote

We moeten met elkaar heel creatief en zijn en goed naar oplossin­gen zoeken.

Saskia Speelman, woordvoerder gemeente Steenbergen

De gemeente doet er alles aan om de ondernemers zoveel mogelijk ruimte te geven. ,,Letterlijk en figuurlijk”, zegt Stander. ,,Maar het blijft wel zo dat men moet voldoen aan bepaalde regels of uitgangspunten. Die zetten we op dit moment op papier.” Zo moeten ondernemers bijvoorbeeld uitbreiding van hun terras melden bij de gemeente en moeten extra stoelen en tafels niet in de weg staan van voetgangers, rolstoelgebruikers of hulpdiensten.

Ook in Woensdrecht doet de gemeente er alles aan om ervoor te zorgen dat ondernemers per 1 juni hun klanten op een veilige manier kunnen ontvangen, zegt woordvoerder Jan Prop. ,,Geen gedoe met vergunningen en vooral coulant zijn.”

Vragenlijst naar ondernemers

Ambtenaren gaan deze weken bij de horeca langs om te kijken hoe de terrassen uitgebreid kunnen worden. ,,Ze kijken of alles aan de veiligheidsnormen voldoet. Ook kan het niet zo zijn dat terrassen half op straat of op de stoep staan”, legt Prop uit.

In Steenbergen is een speciaal kernteam horeca samengesteld, vertelt Saskia Speelman. ,,We hebben afgelopen week een vragenlijst aan de ondernemers verzonden. Om te kijken welke plannen ze hebben en op welke manier de gemeente kan helpen. We verkennen zo op welke manier we ondernemers kunnen ondersteunen met hun ideeën.” Daarbij wil de gemeente ervoor zorgen dat ze niet aanlopen tegen restricties, zoals vergunningen. ,,Maar we zullen ons wel aan de wet moeten houden. Dus we moeten daarin met elkaar heel creatief en zijn en goed naar oplossingen zoeken.”