Een openbare AED, ook wel automatische externe defibrillator genoemd. Een AED wordt gebruikt tijdens een reanimatie. Stockfoto.
Volledig scherm
Een openbare AED, ook wel automatische externe defibrillator genoemd. Een AED wordt gebruikt tijdens een reanimatie. Stockfoto. © GinoPress B.V.

Gemeente Steenbergen heeft 54 extra AED's nodig om ‘hartveilig’ te zijn

STEENBERGEN - Om de gemeente Steenbergen volledig ‘hartveilig’ te maken, zijn 54 extra AED's nodig. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting AED Platform Nederland. 

Het onderzoek is uitgevoerd, omdat de ambulances niet altijd binnen de wettige termijn in alle kernen kunnen zijn. ,,Vooral in Nieuw-Vossemeer wordt de norm vaak overschreden", vertelt wethouder Koos Krook. ,,Daarom hebben we onderzoek laten doen naar een dekkend netwerk van AED's. Daarvan zijn nu dus de resultaten bekend.” 

Om de hele gemeente Steenbergen hartveilig te maken, zijn 54 extra AED's nodig. Dan wordt het buitengebied ook gedekt. Wordt er alleen gekeken naar de kernen, zijn er 32 AED's nodig. Hierbij is rekening gehouden met de 16 AED's die al aanwezig zijn, waarvan er 14 altijd beschikbaar zijn. 

‘Kosten zijn het zeker waard’ 

De gemeenteraad moet nu verder beslissen of deze AED's er gaan komen of niet. ,,Als we bijvoorbeeld zouden kiezen voor een abonnement van tien jaar, betalen we jaarlijks rond de 24.000 euro", aldus Krook. ,,We moeten dan eenmalig de AED’s aanschaffen, dat kost rond de 54.000 euro. Dat is het wat ons betreft zeker waard.” De gemeenteraad kan ook kiezen voor een abonnement van vijf jaar. Of om het netwerk niet volledig dekkend te maken. Dat heeft in ieder geval niet de voorkeur van de wethouder.

Quote

In principe kan iedereen een AED gebruiken, want een stem vertelt stapsge­wijs wat je moet doen

Koos Krook, wethouder gemeente Steenbergen

Als de AED's er inderdaad komen, moet er ook geïnvesteerd worden in opleiding. ,,In principe kan iedereen een AED gebruiken, want een stem vertelt stapsgewijs wat je moet doen", vervolgt Krook. ,,Maar het is wel een hele enge situatie. Daarom moeten we ook kijken hoe we mensen gaan trainen. We moeten ook nagaan hoeveel vrijwilligers er al zijn per kern en hoeveel er nog nodig zijn. Dan kunnen we de juiste informatie gaan verstrekken aan de inwoners.”