Volledig scherm
Een openbare AED, ook wel automatische externe defibrillator genoemd. Een AED wordt gebruikt tijdens een reanimatie. Stockfoto. © GinoPress B.V.

Gemeente Steenbergen heeft 54 extra AED's nodig om ‘hartveilig’ te zijn

STEENBERGEN - Om de gemeente Steenbergen volledig ‘hartveilig’ te maken, zijn 54 extra AED's nodig. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting AED Platform Nederland. 

Het onderzoek is uitgevoerd, omdat de ambulances niet altijd binnen de wettige termijn in alle kernen kunnen zijn. ,,Vooral in Nieuw-Vossemeer wordt de norm vaak overschreden", vertelt wethouder Koos Krook. ,,Daarom hebben we onderzoek laten doen naar een dekkend netwerk van AED's. Daarvan zijn nu dus de resultaten bekend.” 

Om de hele gemeente Steenbergen hartveilig te maken, zijn 54 extra AED's nodig. Dan wordt het buitengebied ook gedekt. Wordt er alleen gekeken naar de kernen, zijn er 32 AED's nodig. Hierbij is rekening gehouden met de 16 AED's die al aanwezig zijn, waarvan er 14 altijd beschikbaar zijn. 

‘Kosten zijn het zeker waard’ 

De gemeenteraad moet nu verder beslissen of deze AED's er gaan komen of niet. ,,Als we bijvoorbeeld zouden kiezen voor een abonnement van tien jaar, betalen we jaarlijks rond de 24.000 euro", aldus Krook. ,,We moeten dan eenmalig de AED’s aanschaffen, dat kost rond de 54.000 euro. Dat is het wat ons betreft zeker waard.” De gemeenteraad kan ook kiezen voor een abonnement van vijf jaar. Of om het netwerk niet volledig dekkend te maken. Dat heeft in ieder geval niet de voorkeur van de wethouder.

Quote

In principe kan iedereen een AED gebruiken, want een stem vertelt stapsge­wijs wat je moet doen

Koos Krook, wethouder gemeente Steenbergen

Als de AED's er inderdaad komen, moet er ook geïnvesteerd worden in opleiding. ,,In principe kan iedereen een AED gebruiken, want een stem vertelt stapsgewijs wat je moet doen", vervolgt Krook. ,,Maar het is wel een hele enge situatie. Daarom moeten we ook kijken hoe we mensen gaan trainen. We moeten ook nagaan hoeveel vrijwilligers er al zijn per kern en hoeveel er nog nodig zijn. Dan kunnen we de juiste informatie gaan verstrekken aan de inwoners.” 

 1. BZ Scouts uit Bergen op Zoom en Roosendaal vertrekken naar World Jamboree
  BN DeStem

  BZ Scouts uit Bergen op Zoom en Roosendaal vertrekken naar World Jamboree

  BERGEN OP ZOOM - Het was een kort nachtje voor Britt van de Watering uit Bergen op Zoom en Laura en Beau Vink uit Roosendaal. Al om vier uur ‘s nachts verzamelen ze bij de Bergse Boulevard met troep Bokkenpootjes bij de bus naar Brussel. Allemaal dragen ze de Nederlande scouting-outfit: rode blouse en de das met de speciale ‘dasklomp’. Vanuit Brussel vliegen ze naar Amerika om in West Virginia de Wereld Jamboree bij te wonen.
 2. Generaal Montgomery kwam graag eten bij deze Kaatsheuvelse familie Van Gastel
  PREMIUM

  Generaal Montgomery kwam graag eten bij deze Kaatsheu­vel­se familie Van Gastel

  Terwijl heel Kaatsheuvel probeert het dagelijkse leven na de bevrijding weer een beetje op te pakken, krijgt de oorlog voor de familie Van Gastel nog een heel bijzonder staartje. In hun huis aan de Hoofdstraat worden tientallen Canadese militairen ingekwartierd, veelal officieren. Die blijven er in wisselende samenstellingen tot mei 1945. Het gezin met dertien kinderen, woont al die tijd in de kelder van het huis.