Volledig scherm
De Red Jackets Jazzband viert zaterdag vanaf 20.00 uur in Café Krijnen het 10-jarig bestaan. © Pix4profs/Iman Fase

Feest bij Red Jackets Jazzband: ‘Je voelt de trillingen tot diep in je lijf’

BERGEN OP ZOOM - In 2009 besloot een deel van de vroegere MLC Jazzband een frisse doorstart te maken. In gele polo’s en rode jasjes: Red Jackets Jazzband. Het eerste decennium wordt feestelijk gevierd: ‘Cheers to 10 years’. 

Het bleek een juiste beslissing door te gaan nadat de oude garde van de sinds 1987 actieve MLC Jazzband wegviel. ,,De afkorting MLC stond voor midlife crisis. Die naam was voor veel leden niet meer van toepassing. Maar als streetparade-orkest wilden we door”, aldus de nu 47-jarige Werner Schoutens, bespeler van de kleine trom.

De energie die vrijkomt

De Red Jackets Jazzband bestaat nu uit tien personen. Ben Spoor (34) trad met zijn sousafoon zeven jaar geleden toe. ,,Het is een gemêleerd gezelschap. Het jongste lid is 23 jaar, de senior 73. Leeftijd valt weg als we samen spelen. De energie die daarbij vrijkomt is voor mij de belangrijkste reden muziek te maken. Dat had ik vroeger in metalbandjes, dat voel ik nu ook in dit soort jazz. Ik kan niet zo goed tegen langzame, rustige muziek. Zo’n sousafoon zit helemaal om je heen. Je voelt de trillingen tot diep in je lijf.”

Een briefje met twee kanten

De eerste jaren speelde de band nog veel traditionals. Schoutens: ,,Vroeger zeiden we dat we dixieland speelden met uitstapjes. Inmiddels hebben die uitstapjes het overgenomen. Ik heb een briefje met twee kanten: een met lopend-, een met staand repertoire. Langzame tracks, blues of een nummer met latin swing lenen zich minder goed om lopend te spelen. Je staat als streetparadeband ook vaak stil en ook dan wil je het publiek vermaken. Als band kun je dan je moment pakken.”

Quote

Je staat als streetpara­de­band ook vaak stil en ook dan wil je het publiek vermaken. Als band kun je dan je moment pakken

Werner Schoutens, Red Jackets Jazzband

De band speelt op het feest om en om op met de kleinere podiumformatie West Moat Jazzband. Ook zijn er bijdragen van Maarten Stalpers met Nicole Adams, die de Herculesramp overleefde, maar door zuurstofgebrek een beschadiging aan de fijne motoriek opliep, nodig voor het spelen van saxofoon.

Meer Mens Met Muziek

Schoutens: ,,Nicole Adams is een prachtig voorbeeld van hoe belangrijk muziek kan zijn in het leven. Wij vinden dat vaak als vanzelfsprekend, maar dat is het voor mensen met een beperking niet altijd. Daarom is ons feest tevens een benefietavond voor de door Stalpers geïnitieerde stichting Meer Mens Met Muziek. De avond is gratis toegankelijk, maar bij de bar staat een donatie-pot en er worden van alle Bergse straatorkesten speciale items geveild. De opbrengst gaat naar de stichting.”

10 jaar Red Jackets Jazzband: 9 november vanaf 20.00 uur in Café Krijnen, Dubbelstraat 88, Bergen op Zoom.