Volledig scherm
Expositie Lage Landen in Markiezenhof. Deze twee bezoekers komen uit Breda, en vonden de tentoonstelling prachtig. © Pix4Profs/Tonny Presser

Expositie Lage Landen in Markiezenhof trok 16.500 bezoekers

BERGEN OP ZOOM - Expositie Lage Landen is een ongekend succes. De tentoonstelling trok 16.500 bezoekers naar het Markiezenhof in Bergen op Zoom. ,,Het overstijgt alle verwachtingen", zegt Cees Meijer, directeur van het stadspaleis. ,,We hadden op 10.000 man gerekend.”

Quote

Met deze expositie hebben we het Rijksmuse­um naar Bergen op Zoom gehaald

Cees Meijer

Hij is trots, Cees Meijer. Hoe Bergen op Zoom de expositie Lage Landen heeft omarmd. Niet alleen het Markiezenhof, zeker twintig organisaties hebben van de tentoonstelling een ongekend succes gemaakt, zegt hij. Zoals SBM en de Heemkundekring. ,,Met deze expositie hebben we het Rijksmuseum naar Bergen op Zoom gehaald."

Band met Rijksmuseum warm houden

Die band met het Rijksmuseum wil Meijer in de toekomst warm houden. Lage Landen is de eerste in een serie van vier tentoonstellingen, die de komende jaren langs vijf musea in het land reist. De laatste expositie is in 2023. ,,Nu het Markiezenhof aan alle eisen van het Rijksmuseum voldoet, willen we kijken hoe we de samenwerking structureel kunnen maken", zegt Meijer.

Wethouder Evert Weys prijst de manier waarop het Cultuurbedrijf, waar het Markiezenhof onderdeel van is, de expositie heeft neergezet. ,,Het stond meteen als een huis. Lage Landen zet Bergen op Zoom als cultuurstad nog maar eens op de kaart. De samenwerking met het Rijksmuseum zorgt dat je niet meer naar Amsterdam hoeft, maar ook lokaal van bijzondere kunst kunt genieten.”

Quote

Lage Landen zet Bergen op Zoom als cultuur­stad nog maar eens op de kaart

Evert Weys

Op naar het volgende

Quote

Koele wateren: een onderwerp dat perfect aansluit bij Bergen op Zoom

Cees Meijer

De expositie Lage Landen net de deur uit, draaien ze bij het Markiezenhof warm voor de volgende: Koele Wateren, die 7 november 2020 start. ,,Een onderwerp dat perfect aansluit bij Bergen op Zoom", zegt Cees Meijer. ,,En bij de actualiteit. Zoals de zeespiegelstijging als gevolg van klimaatverandering. Straks ligt onze stad misschien wel aan zee. Daar wil ik de jeugd bij betrekken.”

Want hoewel het bezoekersaantal van Lage Landen hoog is, trok de expositie vooral 50-plussers naar het stadspaleis. Meijer hoopt bij de volgende tentoonstelling op nog meer samenwerking. ,,Met een thema als water liggen er voor de horeca volop kansen."