Volledig scherm
Het eilandje achter de Berk, waar feesten worden gehouden. © peter van trijen/pix4profs

Eiland bij de Berk voor een prikkie verkocht

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom heeft het eiland bij brasserie De Berk (grootte ongeveer 27.000 vierkante meter) voor 46.000 euro verkocht aan ondernemer Reza Smit. 

Dat komt neer op een grondprijs van 1,70 euro per vierkante meter. Smit, tevens exploitant van De Berk, heeft plannen daar een horecapaviljoen neer te zetten. De gemeente is bereid mee te werken aan de benodigde bestemmingsplanwijziging.

‘Niets mis met de grondverkoop’

Quote

We hebben daar als college mee ingestemd

Patrick van der Velden , wethouder

Bergen op Zoom lijkt zichzelf hiermee financieel flink in de voet te schieten. Want wie een dergelijke kavel aanschaft met een woon- of bouwbestemming is doorgaans vele tonnen kwijt. 

Toch is er volgens wethouder Patrick van der Velden niets mis met de grondverkoop die in mei 2017 is gedaan. ,,We hebben de waarde van de grond door een onafhankelijke deskundige (Gloudemans uit Rosmalen) laten taxeren. Daaruit is een berekening naar voren gekomen en voor die prijs hebben we het verkocht. De wethouder financiën (toenmalig VVD-wethouder Ad Coppens) vond dit destijds prima verdedigbaar en we hebben daar als college mee ingestemd."

Verschillende bestemmingen

Gloudemans houdt in zijn calculatie rekening met de verschillende bestemmingen die op het terrein liggen. Zo bestaat ongeveer de helft uit water (0,50 eurocent per vierkante meter), is een derde agrarisch gebied (5 euro de vierkante meter) en de rest wordt aangeduid als bos en natuur (een euro per vierkante meter). 

Daarmee lijken de reguliere prijzen voor dit soort grond te zijn gehanteerd en de plannen van Smit geen rol te hebben gespeeld. Van der Velden: ,,Er is wel degelijk rekening gehouden met toekomstig gebruik. Maar het feit dat er nog geen nieuwe bestemming is om die plannen mogelijk te maken en alle kosten die daarbij komen voor rekening zijn van de eigenaar, heeft een dempend effect op de prijs. Hij moet de hele planprocedure nog doorlopen. Met dat risico is rekening gehouden.”

Quote

Er is wel degelijk rekening gehouden met toekomstig gebruik

Patrick van der Velden , wethouder

Op het moment dat projectontwikkelaars interesse tonen in agrarische grond of als er plannen bestaan voor een gebied heeft dat vaak een prijsopdrijvend effect. 

Bij de Ster van Lepelstraat (toekomstig bedrijventerrein) heeft er op grote schaal speculatie en kavelsplitsing plaatsgevonden. En zijn hele andere bedragen per vierkante meter betaald, door speculanten aan boeren, dan de regulier landbouwgrondprijzen. Van der Velden vindt dat dit verhaal niet opgaat voor het eiland bij de Berk. ,,Smit is zelf naar ons toegekomen. Wij hebben een onafhankelijk bureau ingeschakeld en die heeft een prijs vastgesteld. Als college zijn wij geen kenner als het gaat om grondprijzen.”