Eigenaar van drugsschuur in Oud-Vossemeer schrikt zich rot: loods net vijf weken verhuurd

video/pollOUD-VOSSEMEER - Ruim 150 vaten met gevaarlijke chemicaliën. Twee stapelbedden, kleding in zakken ernaast. Alsof de uitbaters van het cokelab in een boerenschuur aan de Molenweg buiten Oud-Vossemeer net zijn vertrokken. De eigenaar had de boerderij, die lange tijd leeg stond, net verhuurd. ,,Vijf weken terug zijn ze erin getrokken. En nu dit.”

De schuur was speciaal ingericht voor het ‘klaarmaken’ van cocaine.
Volledig scherm
De schuur was speciaal ingericht voor het ‘klaarmaken’ van cocaine. © HV Zeeland

Het gaat om één van de grootste cocaïnelabs ooit in Nederland aangetroffen, laat politiewoordvoerder Alwin Don weten. Donderdagochtend aangetroffen in een deel van een houten boerenschuur in de polder van Oud-Vossemeer. Met de dichtstbijzijnde buren op een halve kilometer afstand. Daar kan familie Ooms het nieuws bijna niet geloven.

,,Dat verwacht je toch niet. Een cokelab naast je deur”, zegt Lindsey Ooms. De tiener vindt het een raar idee. Iets opmerkelijks heeft ze bij de boerderij nooit gezien. Haar broertje merkt op dat hij een aantal keren een rood autootje heeft zien rijden. ,,Wel brandt er iedere avond licht in de woning. Of er daadwerkelijk iemand woont, geen idee. Je ziet er nooit iemand.”

Pannenkoeken

Poll

Tholen is een paradijs voor drugscriminelen

  • Eens (85%)
  • Oneens (15%)
1693 stemmen

Op de kruising met de Puitsedijk zet een vrouw uit nieuwsgierigheid de auto in de kant. ,,Afgelopen weekend stonden ze nog pannenkoeken te bakken”, zegt ze. ,,Voor het eerst in maanden zagen we weer leven op de boerderij. Ik kom hier bijna dagelijks langs.”

Vijf weken geleden heeft de eigenaar van de boerderij, die inmiddels in Goes woont, de woning verhuurd aan een man uit Sint-Philipsland. De eigenaar is in shock. ,,Serieus, ik heb hier niets mee te maken. Ik ben enorm van slag. Het enige dat ik heb gedaan is de woning verhuurd aan iemand die ik via-via kende. Een gescheiden man uit Sint Philipsland. Dat leek me beter voor de woning. Onbewoond gaat het alleen maar achteruit.” Zelf woont hij sinds eind 2017 niet meer in de boerderij, die inmiddels onder voorbehoud is verkocht.

Omgewaaide boom

De politie ontdekte de zogenaamde ‘cocaïnewasserij’ per toeval toen mensen een omgewaaide boom wilden opruimen. Ze roken een eigenaardige lucht en zagen ‘verdachte mannen’, zegt politiewoordvoerder Alwin Don. Toen die gingen kijken, werd een uiterst professioneel lab aangetroffen. Met tonnen, machines en zelfs twee stapelbedden.

Een professioneel opgezette fabriek, zegt Don. ,,Het noordelijk deel van de schuur is afgetimmerd met plastic en in twee compartimenten ingericht. Een deel voor het bewerken van de ruwe coke. En een deel dat door moet gaan als verpakkingsafdeling.” Opvallend is de grote hoeveelheid chemicaliën. Ruim 150 witte vatten staan er opgestapeld.

De politie heeft heel de dag nodig gehad voor onderzoek. ,,Dit is een klus van meerdere dagen”, zegt Don. Na het onderzoek volgt de ontmanteling van de cokewasserij. In zo’n lab wordt drugs uit het materiaal gehaald waarin het gesmokkeld is. Vaak zit cocaïne in een pasta, die dan weer in bijvoorbeeld shampooflessen wordt vervoerd.

Daarbij wordt gewerkt met chemicaliën, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Dat is in Oud-Vossemeer volgens Alwin Don ook het geval. ,,De kans op explosiegevaar is aanwezig.”

De schuur aan de Molenweg.
Volledig scherm
De schuur aan de Molenweg. © HV Zeeland