Volledig scherm
Plaatsing van de eerste units op Landgoed Vrederust. In juni kunnen de cliënten van zorginstelling tanteLouise erin trekken. © Pix4Profs/Chris van Klinken

Eerste units voor ouderen van tanteLouise bij GGZWNB in Halsteren geplaatst

Halsteren - Het voorbereidende graafwerk was al eerder begonnen, maar sinds gisteren krijgt het tijdelijke verpleeghuis van tanteLouise op terrein van GGZ WNB ook echt vorm. Met grote kranen werden de eerste delen van ‘Bosgaard’ op het landgoed Vrederust geplaatst. 

Tijdelijk

Opnieuw zoekt zorginstelling tanteLouise het heil in een tijdelijke voorziening voor ouderen,  enerzijds omdat de definitieve verpleegzorgbehoefte zich moeilijk laat voorspellen en anderzijds omdat de instelling tegelijkertijd werkt aan diverse permanente nieuwbouwlocaties in de regio. Maar Bosgaard wordt ‘een tandje mooier en moderner’ dan het Nieuwe ABG aan de Van Dedemstraat, zegt bestuursvoorzitter Conny Helder. 

Restaurant

,,De units zijn al wel eerder gebruikt, maar als het gebouw straks klaar is, zie je niet dat het losse onderdelen zijn. Het ziet er eerder uit als semi-permanent dan als tijdelijk gebouw. Het wordt mooi afgewerkt en er komen tussendelen bij die deels nieuw zijn en ook een terras en een eigen restaurant.”

Volledig scherm
Conny Helder, bestuursvoorzitter van tanteLouise. © tanteLouise

De verwachting is dat Bosgaard in juni klaar is en dat de bewoners er half juni in kunnen trekken. Van de 76 bewoners van verzorgingshuis St. Elisabeth in Halsteren kunnen er 65 naartoe. Het Elisabeth-gebouw wordt op termijn gesloopt om plaats te maken voor een nieuw verpleeghuis. Landelijk beleid is immers om het aantal verzorgingshuizen af te bouwen totdat ze helemaal verdwenen zijn.

Quote

De verwach­ting is dat de meeste mensen van Elisabeth toch zullen kiezen voor Bosgaard.

Conny Helder , Directeur tanteLouise

Wie vanuit Elisabeth niet mee wil naar Bosgaard, kan kiezen voor een andere locatie, zegt Helder. ,,Maar de verwachting is dat de meesten uiteindelijk  toch voor Bosgaard kiezen, ondanks de aanvankelijke weerstand tegen het idee ‘op Vrederust’ terecht te komen. We zijn begonnen de wensen te inventariseren. Dat doen we met individuele gesprekken waar ook mantelzorgers bij zijn.”

Knelpunten

Met het plaatsen van de units wil tanteLouise de knelpunten Moermont en Jacquelineflat oplossen. Vanuit Residentie Moermont krijgen zestien mensen met Korsakov (geheugenverlies als gevolg van alcoholverslaving) onderdak in Bosgaard. Vanuit woonzorgcentrum Jacqueline gaan twaalf mensen naar de nieuwe tijdelijke locatie op Vrederust. 

Volledig scherm
Vanuit Moermont (gebouwd in 2010) gaan 16 mensen met Korsakov naar Bosgaard, het nieuwe tijdelijke verpleeghuis dat tanteLouise op terrein van GGZ WNB bouwt. © Robert van den Berge
  1. Vier leerlingen mishandelen docent op Bergs Aventurijncollege: ‘Ongekend heftig en gecoördineerd’
    PREMIUM

    Vier leerlingen mishande­len docent op Bergs Aventurijn­col­le­ge: ‘Ongekend heftig en gecoördi­neerd’

    BERGEN OP ZOOM - De mishandeling van een docent op het Aventurijncollege in Bergen op Zoom door vier leerlingen van 15 en 16 jaar is een treurige primeur voor onderwijs- en zorginstelling Koraal. ,,Op elke school komt agressie voor. Maar een leerkracht die geslagen en geschopt wordt, zo heftig en gecoördineerd hebben we het nog nooit meegemaakt", zegt woordvoerder Mehlika Schopen.